Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 17 Skąd: Pułk 4 Piechoty XW
Wysłany: 2010-11-08, 12:44
Witam!
Ale to by oznaczało, że w pułku 13 jest to biały mundur z czarnymi dodatkami!!!! Nie wiem czy żołnierze mieliby czas na inne zajęcia, poza czyszczeniem munduru. W artylerii w końcu łatwiej się ubrudzić.
Trzeba pamiętać, że od 1810 roku obowiązywał regulamin mundurowy, który ujednolicał umundurowanie we wszystkich pułkach piechoty. Wiadomo, że nie udało sie przemundurować wszystkich pułków, czego jednym z przykładów jest pułk 13, ale regulamin był i sądzę, że dowódcy pułków, z jego wprowadzenia byli rozliczani.
Tak więc, gdy powstawała w 1811 roku artyleria pułkowa, żołnierze powinni być umundurowani wg. rozkazu z dnia 25 maja 1811, tym bardziej, że na tworzenie artylerii były przyznawane jakieś sumy.
Z tego co wiem to nie ma żadnej ikonografii z epoki, przedstawiającej artylerie pułkową Księstwa Warszawskiego. Nie udało mi się też dotrzeć do tego rozkazu z 25 maja. Jedyny przekaz to pamiętniki Franciszka Salezego Gawrońskiego z Pułku 12 Piechoty XW. Dowodził on artylerią pułkową w roku 1812. Nie ma tam nic o mundurach.
To lekki dryf, ale ze względu na koszta rozważano umundurowanie całego WP XW na biało. Projekt upadł m.in. ze względu na podobieństwo do mundurów austriackich.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Dlatego nawiązano do granatu iako do barwy narodowey.
Wszak dutków nie stało i pozostało brać to co zbywało.
Tak i mundury wojska były w pierwszych szeregach cudne,
a w drugich że cię jedynię mogę.
Tak i poszczególne Pułki były raz lepiej raz gorzej ubrane.
Wszystko niby względem potrzeb, ale jednak względem możliwości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum