Szukam wszelakich informacji na temat 13 pułku XW , wiem że był to puł garnizonowy twierdzy Zamość i nosił białe mundury (ze zdobytego austryjackiego sukna) i austryjackie guziki .Mamy chytry plan z kolegami zrekonstruować artylerię tego pułku .
_________________ Obojętnie co jest wypisane na sztandarach, kiedy się biją, zawsze chodzi o pieniądze.
Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 17 Skąd: Pułk 4 Piechoty XW
Wysłany: 2010-11-04, 15:43
Witam!
I nie wydaje mi się by artyleria pułkowa 13-stki miała białe mundury. Byłoby to strasznie niepraktyczne. Raczej wyglądali tak jak artyleria pułkowa u Remika, w 12-stce.
bo mieszkam blisko w Galicji a co masz inna propozycję ?
co do mundurów artylerii 13 p. to był to pułk garnizonowy , ubrany był w białe mundury z austryjackiego sukna , ktos mi ostanio mówił że artyleria miała białe mundury z czarnymi wyłogami ???
pozwole sobie zacytować panią doktor M. Turos
"........Są zachowane plansze - konkretnie trzy w Muzeum Wojska Polskiego (podaję numery inwentarzowe: 15146 [ta jest najstarsza, sądząc po papierze i atramencie podpisu], następnienr. inw.3945/14 i nr. inw.12541/31A* [podpis u góry rysunku w języku niemieckim]) jest też akwarela R.Rupniewskiego gdzie mamy żołnierza 13 Pułku Piechoty w białej kurtce mundurowej. O brakach w umundurowaniu pisze również dowódca tegoż pułku Żymirski (za: "Franciszek Żymirski - generał zapomniany") więc jest to zupełnie możliwe...."
_________________ Obojętnie co jest wypisane na sztandarach, kiedy się biją, zawsze chodzi o pieniądze.
Wysłany: 2010-11-05, 09:13
Pedro napisał/a:
co do mundurów artylerii 13 p. to był to pułk garnizonowy ,
Pedro, tylko nie "garnizonowy" - to był normalny, regularny pułk piechoty. A że dostał mu się garnizon w Zamościu nie robi z niego od razu "garnizonowca".
Mundury miał białe, przynajmniej na początku, bo zdobyto sporo austriackich sortów - i poprzerabiano je na modłę polską.
Tyle, że artyleria pułkowa to rok 1810/11. Są głosy, ze w tym czasie zaczęto już powoli przebierać pułk na granat.
Oczywiście, pozostaje pytanie, czy dla kanonierów wykorzystano dotychczasowe sorty, lekko bawiąc się z rabatami, czy zamówiono całkiem nowe ubranka. Jeśli to drugie, to stawiałbym już na granatowe uniformy.
_________________ Honor to bóg wojska!
Kiedy nie masz honoru, nie masz wojska!
znalzałem taka wypowiedz necie zamieszczoną przez Jar-nap "...... Z tego co wiem, 13 pp do końca swego istnienia nie został w całośći przemundurowany w granatowe mundury w/g przepisu z r. 1810. Braki mundurowe istniały w tym pułku przez cały czas. Nawet dowódca pułku płk Żymirski pisał w tej sprawie do Warszawy, informując, ze żołnierze dokupują sobie rózne elementy umundurowania i oporzadzenia w różnych kjolorach i nfasonach co powodował pstrokaciznę w pułku. Istnieje mozliwość, że częściowo saperzy pułkowi otrzymali nowe mundury, ale mówi o tym tylko akwarela Gembarzewskiego. W znanych mi źródłach nie ma na temat mundurów 13 pp w zasadzie nic. Zachodnia ikonografia - Knotel cze z Nafzigera nie dość ze nie daje jednoznacznej odpowiedzi, to jeszcze wprowadza problem z nakryciem głowy. Na jednym jest czapka rogata, na innym kaszkiet. A źródeł nie ma. Jeśli chodzi o dzieje, organizację 13 pp mogę tylko powiedzieć, że faktycznie nie ma zadnej zwartej publikacji o tym pułku. W kilku archiwach rozsiane sa drobne, czasem pojedyńcze informacje. Niedawno w Zamościu odbyła sie sesja naukowa, organizowana przez tamtejsze muzeum, w czasie której był wygłoszony referat na interesujący Pana temat. Przygotowywana jest dośc obszerna praca majaca omówić powstanie, organizację, mun dur, udział w kampanii 1812 i 1813 roku....."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum