Wysłany: 2011-01-10, 20:55 4 Pułk Przedniej Straży Wojska Koronnego
Witam
Mój przodek Ludwik Zakrzewski był namiestnikiem chorążym w tym pułku. Szukam wszelkich informacji,opracowań o tej jednostce. Rozumiem że byli to dragoni. Czy istnieją jakieś grafiki przedstawiające żołnierzy tego pułku lub podobnych formacji (może mundur chorążego)?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotr Kowalski
Witam
Dziękuję Panie Darku za pomoc.
A gdzie mogę odszukać jakieś informacje o szlaku bojowym tej jednostki,jakieś szersze opisy bitew. Szczególnie interesuję mnie ta bitwa pod Mścibowem. W internecie jak do tej pory nic nie znalazłem.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotr Kowalski
Czołem!
Moim skromnym zdaniem najlepszą pozycją dla Pana będzie praca Janusza Wielhorskiego zatytułowana:
"Rodowody oddziałów koronnego autoramentu polskiego, zaczem jazdy narodowej koronnej; ich filiacja, ciągłość oddziałowa, nazewnictwo,
numeracja, dowódcy i przydziały do W. J. Wyższego szczebla 1773 - 1794".
Pozycję tę wydano w Tarnowskich Górach w roku 1991.
Z ciekawostek.
Otóż w ramach nominacji do Virtuti Militari za kampanię 1792 roku, trafili na listę żołnierze Pułku 4-go.
1) Czartoryski ppłk Pułku szef. X. Wirtemberskiego - zaświadczenie wystawione przez Xcia Poniatowskiego gen. leut.
2) Wedelsztedt mjr Pułku S. P. Xcia Wirtemberskiego gen. leut. - zaświadczenie wystawione przez Xcia Poniatowskiego gen. leut.
Generalnie Pułk 4 poszedł na front litewski.
Ciekawe jest zatem że występującym o przyznanie odznaczenia jest dowódca jednostek walczących na froncie południowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum