I ciekawostka znaleziona u Wacława Tokarza w "Rozprawach i szkicach" na stronie 112 tomu drugiego.
Przeczy to ustaleniom Bendy dla regimentu łanowego na 1794 rok.
Chodzi o zamiar przeprowadzenia redukcji w oddziałach na przełomie III i IV 1794 roku.
Cytat:
W pułku 6 piechoty powstała trudność z tego powodu, że szeregowi nosili swe mundury o rok dłużej i przy redukcji
domagali się bonifikacji za to.
W planach redukcji wojska Rada Nieustająca nakazała dać zreformowanym szeregowym noszone przez nich mundury. - strona 105.
A rozkaz Komisji Wojskowej mówił o wydaniu odchodzącym szeregowym płaszczy.
-strona 109.
Ot i ciekawa
"MOWA Jaśnie Wielmożnego LUDWIKA FUNDAMENT KARSNICKIEGO KASZTELANA WIELUNSKIEGO
KOMMISARZA KOMMISSYI WOYSKOWEY OBOYGA NARODOW ORDERU ORŁA BIAŁEGO I S. STANISŁAWA
KAWALERA Dnia 18. Września 1789 Roku MIANA",
a właściwie fragmęt tej mowy mówiący o mundurach:
Cytat:
Prze-Bog Nayiaśnieysze STANY! gdzież który ściśle dopełniaiący Prawo, gwałcicielem onegoż nazwać się może? rzucić tylko [s. 288] okiem na wydany na Dniu siedmnastym Lipca od Kommissyi Woyskowey Ordynans, a uyrzycie, iż Kommissya nasza baczna zawsze, na świętość Prawa, żywcem ie całe co do słowa, na czele Ordynansu tegoż umieściła. A iakże ie gwałci? A iakże ie przestępuie? kiedy ie żywcem kładąc, dopełniać iak nayściśley całemu Woysku nakazuie?
Jeżeli Ubior dla Gemeynów i Unter Officyerów z przepisu Prawa, zbliżony nieco do Polskiego ustanowiwszy, podobnyż iemu, i Officyerom na froncie stawaiącym, nosić nakazała, coż w tym prze-Bog zgrzeszyła?
Do Was ia się odwołuię licznie tu w tey Jzbie znayduiący się J. OO. J. WW. Rangami Officyerskiemi zaszczyceni Posłowie. Do Ciebie nawet cała przezacna Publiczność, iako naylepsi spraw naszych Sędziowie, sądźcie sami i zdanie swe otwórzcie, cożby to był za niezgrabny i oczy Ludzkie rażący widok, gdyby stawaiący na froncie Officyer w kroiu Ubioru swoiego od innych różnił się Zołnierzy? J niby pożyczony zkąd inąd, obce na pozór dowodził Woysko? Niemasz tego zaiste na całym Swiecie, wszędzie króy i Ubior Gemeyna, z kroiem, i Ubiorem Officyera, przyzwoitą zachowuie stosowność. A iakże się taż stosowność i u nas zachować niema?
Ubiór Kawaleryi Narodowey, tey to naypoważnieyszey Polskiego Woyska części nie dopiero od nas, ale iuż dawniey ustanowiony, czyż tey względney na pozor i przystoyność, stosowności nie zachowuie? A wszakci stawaiący na froncie od tey Kawaleryi Officyer, lubo okrom Służby, Kontusz i Zupan nosi, przecież, gdy stawa na powinność, w podobny do Towarzyskiego i Szeregowskiego przybiera się Mundur? J coż więc ta Kommissya przewiniła, iż maiąc przed oczyma, tak ozdobną w poważnych znakach tych co do Ubioru Officyerskiego z Towarzyskim i Szeregowskim stosowność zachować ią także, i innym Pułkom i Regimentom pieszym nakazała.
Jeżeli zostawienie, ieszcze do nieiakiego czasu, podpiętych włosów na liczne proźby i żądania wielu z Woyskowych Officyerów (którym rostropna naywyższa Władza, względność nieiakąś zawsze [s. 288v] winna) obwiniać co ieszcze w oczach Waszych Kommissyą naszą może. To pytam Was się Nayiaśnieysze STANY! czyliż tak drobna i mała okoliczność, która w iednym momencie odmieniona bydź może, warta iest tego, abyśmy tak ostre i nie dyskretne odbierali o nią pociski?
Zawzięcie dyskutowali o detalach, a czas uciekał...
Jeszcze małe pytanie : czy dobrze rozumiem, że strzelcy nosili pasy w kolorze czarnym, a nie białym tak jak piechota liniowa ? czy są znane szczegóły jak to wyglądało w poszczególnych regimentach ?
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
Cóż Ci mam odpisać?
Jak w rzeczywistości wyglądała ta sprawa? I jeszcze w poszczególnych regimentach?
Tak naprawdę to już chyba tego nie dojdziemy.
Na zachowanych rysunkach, gwaszach, ledewerki są czarne.
Regimenty posiadające strzelców to 1, 2, 3, 5, 10, 13 i 14.
Prócz tego były uformowane dwie kompanie w Korpusie Strzelców na Pradze, i trochę zebrano ich dla 1 Regimentu litewskiego.
Nowe mundury dla tegoż korpusu były prezentowane jeszcze przed wybuchem wojny w 92 roku.
Ale z drugiej strony strzelcy 3 regimentu szefostwa Czapskiego, idąc na wojnę czekali na odbiór zamówionych ledewerków z Krakowa.
Nie chce mi się wierzyć, że tak szybko zniszczyli posiadane wcześniej.
Raczej posiadali zwykłe ładownice piechoty na białym pasie i właśnie zaczęli wymieniać na przepisowe czarne.
Ale też ledewerkami zwano i kapelusze, więc może czekali na wymianę kaszkietów?
Wysłany: 2009-02-28, 09:45 Działyńczycy i Kawaleria Narodowa na paradzie
Odkryłem dziś na www.youtube.com bardzo ciekawy filmik pokazajuący paradę z okazji Milenium Chrztu Polski, ja nie pamiętam tej rocznicy osobiście, nie było mnie jeszcze, wśród maszerujących są Działyńczycy i Kawaleria Narodowa
Oto link : http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
Powiedziałem kiedyś, iż chciałbym dożyć chwili, gdy Działyńczycy będą mogli maszerować przez Warszawę jak niegdyś.
I to zobaczyłem
Mogę teraz spokojnie odejść na emeryturę
Czołem!
Adamie, gemajn 4 Regimentu powinien mieć standardową kitę koloru czarnego od przodu kaszkietu do jego tyłu.
Tak samo, jak jest przy Twoim kaszkiecie.
U Gembarzewskiego jest jeden rysunek takiego kaszkietu z białą poprzeczną kitą, ale dotyczy 6 Regimentu "Łanowego", jeżeli mnie pamięć nie myli.
W takich kaszkietach z białymi poprzecznymi kitami chadzała na wojence 1792 roku koronna artyleria. Patrz spis magazynów twierdzy częstochowskiej.
Pozdrowienia.
Sugerowałem się opisem poszczególnych regimentów zamieszczonym w czasopiśmie ARSENAŁ POLSKI z lat osiemdziesiątych jeszcze. W opisie umundurowania 4 regimentu tak tam pisze : Regiment miał charakterystyczne czarne kaszkiety z białymi, poprzecznie umieszczonymi grzebieniami - kitami ( jak w piechocie rosyjskiej )
Widocznie sie pomylili
To nie błąd.
Bardzo mało zachowało się informacji z tamtych czasów, dodatkowo są rozsiane po świecie.
By ułożyć całość trzeba poukładać dane niczym puzzle.
Pzdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum