Wysłany: 2007-10-12, 09:53 Bitwy pod: Polanami, Lipniszkami, Sołami, Słonimem
Proszę jeśli ktoś może niech się podzieli wiedzą na wyżej wymienione bitwy.
Interesują mnie Orde de Batalie, liczebność, stany jednostek, artylerii, straty obu uczestniczących w niej wojsk, miejsce bitwy z szczegółowymi parametrami (najlepsza mapa fizyczna)
Z góry dziękuje
P. S. Gembarzewski jest nie dokładny i nie podaje dokładnego wykazu bitew i poptyczek zwłaszcza co do jednostek litewskich.
Przydałoby się w końcu polskie opracowanie na miarę Gieraths, Günther. Red, Die Kampfhandlungen der Brandenburgisch-Preussischen Armee 1626-1807, Berlin 1964. 639 s.
Szanowny Norniku!
Nie wiem skąd jesteś ale pod koniec miesiąca powinni przyjechać do nas koledzy z Litwy. Ot taka mała bitwa pod Kobyłką, ale bili się w niej właśnie Litwini.
Powinni mieć informacje że tak powiem z pierwszej ręki. Może ich popytamy?
Pozdrawiam - Darek.
Jestem z pierwszej stolicy
Okazało się że badania polskich naukowców wojskowości stoją nie całkiem dobrze na interesującym nas gruncie.
Jeśli chodzi o Kobyłke to Podhordecjki w XV? tomie studiów i materiałów do historii wojskowości napisał a\rtykuł o tej bitwie. Sensowny zresztą bardzo z dokładnym odb litwinów. Bardzo ciekawe jest opracowanie Powstanie kościuszkowskie 1794, pod red. T. Rawskiego
Ale miło będzie jeśli Szanowny Darek popyta i uzyska jakieś inne informacje na ten temat, jak i równierz [pozostałych walk m.in. o Wilno z sierpnia.
Proszę ich pozdrowic odemnie. Niestety nie dotrę do KObyłki (tam chyba będzie bitwa) bo nie mam za co no i czasu (studjuje) P.S. trochę po litewsku umiem
Pozdrawiam
A mówi coś komuś HnM
Pozdrowienia masz jak w banku. Popytam, może coś nowego się dowiem.
Tu masz tekst o bitwie pod Kobyłką, już przetłumaczony przez Litwinów.
Jeżeli jesteś z Krakowa, to może jesteś rekrutem 6 kompanii 2 PPXW?
A przy okazji, to masz 'wielkie' szczęście, bowiem stacjonował tam 2 Regiment szefostwa Wodzickiego, który miał karmazynowe wyłogi w 1792 roku,a Kawaleria Narodowa miała takie same kolory.
Można więc i wcielić się w piechura i w kawalerzystę
Pozdrawiam - D.
P.S. - zwyczajnie jestem Darek, a co to HnM to nie wiem
Nie powinienem dawać złego przykładu, ale zestawienie stolic prowokuje mnie do małej dygresji: stolica w rozumieniu dzisiejszym nieco odbiega od stolicy w rozumieniu wczesnopiastowskim. Wówczas stolicą były grody, w których zatrzymywał się przemieszczający po kraju monarcha, t.zw. "regni sedes principales". W tym sensie do pierwszych stolic należy zaliczyć Chełmno, Gniezno, Giecz, Kraków, Kruszwicę, Ostrów Lednicki, Płock, Poznań, Przemyśl i Wiślicę
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
szwoleżer bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
No cóż pierwszą stolicę zwykło się uznawać Gniezno ale nie muszę przy tym obstawaćDo Koroniarza Ma Pan częściowo racje w końcowych latach X wieku Książęta piastowscy nie podróżowali raczej do Chełmno, Płock(osada wtedy nie istniała, Przemyśl (dopiero za CHrobrego) ale co do reszty zgoda!
Do Darka no raczej nie jestem w zaciągu, to chyba raczej zobowiązuje finansowo i moralnie
Pozdrawiam Tomasz
nie jestem w zaciągu, to chyba raczej zobowiązuje finansowo i moralnie
, co do moralności rekonstruktorów, to różnie bywa, bowiem wśród braci są i politycy , a nie widziałem jeszcze polityka czystego jak łza...
A finanse, cóż znam ludzi, którzy dostali całe wyposażenie i broń 'w prezencie' od różnych urzędów, ale coś za coś. Jak trza się stawić do burmistrza, bo przyjeżdża jakiś tam VIP czy inna persona, to nie ma wyboru, inaczej zwrócić trzeba wszystko. U nas wykładamy wprawdzie jeszcze kasę ze swych chudych portfeli, ale może niebawem to się zmieni...
Na razie idziemy małymi kroczkami, stopniowo doposażając się. Koszula, czechczery - a to można uszyć sobie samemu, furażerka, lejbik...
Broń za jakiś czas, na razie ćwiczy się z atrapami.
A tak na marginesie, to Gniezno też miało ciekawy ślad historii, wszak tam Kawaleria Narodowa biła się z Prusakami w styczniu 1793 roku!
Serdecznie pozdrawiam - D.
Kiedyś o tym czytałem ale szczegółow nie pamiętam. Poza tym było to chyba gdzieś pod gnieznem Jeśli można to z przyjemnośćią zapoznam się z tym faktem jeśli tylko otrzymam jakieś namiary. Czy w mojej okolicy istnieje jakiś odzdział należący do stowarzyszenia albo osoba?
Pozdrawiam
Szanowny panie Tomaszu!
Przepraszam za zwłokę, ale miałem masę spraw na głowie w związku z wyjazdami na kolejne zagraniczne i krajowe bitwy, oraz .
Cytat:
Czy w mojej okolicy istnieje jakiś oddział należący do stowarzyszenia albo osoba?
Chyba najbliżej jest do Poznania, gdzie działa część chłopaków z 4 pułku piechoty z Księstwa Warszawskiego.
O ile mam dobre wiadomości, to u nich można liczyć niemal na pełne wyposażenie z kasy oddziałowej.
Ale oczywiście zapraszam do współpracy z naszym Stowarzyszeniem. Fajnie byłoby mieć obok siebie kogoś z Gniezna, bo i tam stacjonował mój, tj. 10 regiment koronny szefostwa Działyńskiego (a nie Działyńskich jak podaje Wikipedia).
Pozdrawiam - Darek.
A czy można poprosić o namiar do chłopaków z 4 pułku
P.S. a co należy zrobić żeby należeć do stowarzyszenia i jak to u was wygląda z ekwipunkkiem
A i znajomy pytał skąd wziąść wykroje do strojów XVIII wiecznych (nie koniecznie p[olskich)
Czołem!
Kontakt z 4-ką masz na stronie www.poniatowski.org.pl (rekrutacja, kontakt).
A Twój kolega to czym interesuje się konkretnie?
Bo może wystarczy Freha.
Pzdr.
http://www.freha.pl/
Prusaków zaś na południu dostatek. Koledzy robią nam też tę grzeczność, że ubierają się w mundury z okresu, kiedy Prusacy przegrywali.
W Niemczech oczywiście najbardziej modny jest okres Volksschlacht i później. Mundur z końca XVIII wieku ma dla nas też ten walor, że można wraz z kolegami (bez szczególnego obrażania realiów historycznych) pracować nad upamiętnieniem bitew insurekcji kościuszkowskiej.
Pozdrawiam!
M
P.S.
Sam dałem zły przykład wypowiedzią nie na temat, więc dopuściłem pewną swobodę w kolejnych. Ze względu na umiejscowienie tego wątku, proszę jednak by dalsze wypowiedzi odnosiły się już bezpośrednio do historycznego tematu. Rozmowę na tematy rekonstrukcyjne proponuję kontynuować w dziale Żywa historia.
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum