Wysłany: 2009-11-05, 10:57
Temat błędów wszelakich na płótnie Panoramy... już jakis czas temu omówił Józef (nomen, omen) Poniatowski, w swej książeczce Wojsko Polskie na płótnie Panoramy Racławickiej (tytuł podaję z głowy). Książka ma już swoje latka (poczatek 90-tych?), udało mi się ją zakupić w jednym z sezonowych składzików taniej książki.
Autor omawia zarówno sama batalię jak i jej przedstawienie na płótnie, nie pomijając kwestii mundurowych, szczególnie problemu barw regimenów pieszych, w jakich te faktycznie wystapiły na racławickim polu.
_________________ Honor to bóg wojska!
Kiedy nie masz honoru, nie masz wojska!
Witam
Mundury 20regimentu pieszego wg pamiętników płk.J.Kilińskiego
Mundury pułku mego były takie: kurtki czarne, rajtuzy czarne, pąsowe kamizelki i pąsowe lampasy, ciżemki krótkie woskowane, czapki czarne, baranki czarne, kordony białe, guzki żółte, na każdym numer 20. Pierwsza kompania miała galony żółte u kołnierzy, do patronaszy pasy lakierowane czarne, pendenty toż samo, klamry żółte z białymi orłami, przy karabinach pasy pąsowe".
Mam pytanie do Krzysztofa Polaka.W książce J.Poniatowskiego tyczącej Panoramy Racławickiej jest zdjęcie ( jeśli mnie pamięć nie myli, bo książka zaginęła mi dosyć dawno) blachy na patrontasz 2 Regimentu Polowego im. Królewicza, czy istniała by możliwość zamieszczenia skanu ? Podobno blacha znajduje się w zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie.
Pozdrawiam
Witam
Dzięki Krzysztofie.
Pamiętam,że była owalna ,tylko czy w pionie czy poziomie.To blacha po 1788 r. brak znaków szeffowskich jak mówił przepis.
Piękne dzięki.
Pozdrawiam.
Władek P.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum