Wysłany: 2011-06-10, 20:36 Dobry krawiec w Warszawie poszukiwany
Witam,
Czy znają koledzy jakiegoś dobrego krawca historycznego w Warszawie. Zwykle swoje mundury zmawiam w Gdańsku ale z rożnych względów nie mogę się do Gdańsk wybrać.
Osobiście obszywam się w pracowni STYL, którą mogę z czystym sumieniem każdemu polecić. Nie jest najtańsza, ale jakość ma pierwszorzędną:
http://styl.elo.pl/
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Wysłany: 2011-06-12, 15:49
Popieram Koroniarza.
Od pewnego czasu P4PXW korzysta z pomocy Styl-u i jest to profesjonalne i skrajnie epokowe szycie z zachowaniem wszystkich smaczkow i szczegolikow niby na pierwszy rzut oka niezauwazalnych ale niezwykle dla calosci istotnych.
Oczywiscie wazne jest JAKI mundur chcesz zamowic. Jesli szwolezersko-lansjerski lub piechotny to pracownia ma juz opracowane te tematy. Jesli jakis inny to niewykluczone, ze bedzie potrzeba dostarczyc cos na wzor, typu opis szczegolowy, ryciny itp.
Jesli mialbym sobie szyc nowy sort to tylko tam.
Wysłany: 2011-06-12, 20:01
Zalezy jak sie wstrzelisz z zamowieniem. Terminy zazwyczaj podobne jak u innych krawcow. Moze czasem ciut dluzej bo szyja niebywale drobiazgowo. To wszystko zalezy od osobistego podejscia rekonstruktora czy chce miec mundur "wygladajacy jak z epoki" czy chce miec mundur "dokladnie jak z epoki". W tym drugim przypadku sila rzeczy szycie musi trwac nieco dluzej...
Znalazłem świetnego krawca w Warszawie. Szycie maszynowe i ręczne. Myślę ,że śmiało można porównać z poziomem szycia Pracowni STYL a na pewno nie lekceważy klienta jak STYL! Ceny podobne jak w STYL'u ale mówię Wam WARTO!. Jak Małgorzata (krawcowa) ma wolny termin szyje błyskawicznie(nawet 10 dni)! Frak jej wykonania do obejrzenia na Kłodzku (21 Batalion fizylierów von Stutenheim). Kontakt na PW.
Chodzi tez i o to, że jak się własnymi łapami uszyje mundur i w tym celu najpierw przeprowadzi samodzielne badania i zbierze dokumentację to i człowiek się więcej nauczy o epoce i satysfakcję ma większą a i krawiec kitu nie wciśnie. A jak się cos popsuje i zrobi mrok to tylko do siebie mozna miec pretensje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum