Wysłany: 2007-06-06, 22:32 II Brygada Kawalerii Narodowej
Witam!
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu składu osobowego oddziału ok. 150 żołnierzy z II Brygady Kawalerii Narodowej z okresu 1791-1792, stacjonującej w okolicach Kielc (Daleszyce). Jeżeli ktokolwiek może mi coś podpowiedzieć , gdzie szukać, będę bardzo wdzięczny. Prawdopodobnym dowódcą w tym okresie był Piotr Onufry Hadziewicz.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów i gratuluję Wam Stowarzyszenia.
Grzegorz Zebrzowski - Kielce
Jak zwykle za Gembarzewskim informacje podstawowe:
Cytat:
2-ga BRYGADA KAWALERJI NARODOWEJ
2-ga WIELKOPOLSKA
Utworzona 30.XI.1789 z brygady 1-szej Wielkopolskiej.
Stanowiska: Warta, Kozienice (1792), Kościan, ponad rzeką Obrą i Wartą, Przedbórz (1793), Chęciny, Włodzimierz (listopad 1794), Kowel.
Komendant: Biernacki Paweł, kasztelan sieradzki 14.X.1789.
Bitwy i potyczki: Zieleńce 17 VI 1792, Dubniki 8 VII, Dubienka 18 VII, Szczekociny 6 VI 1794, Obrona Warszawy, Zbarz, Rakowice 17/18. VIII.
Od siebie dodam, że dziś i jutro miał się odbyć w Szczekocinach pokaz nawiązujący do historycznej bitwy.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu składu osobowego oddziału ok. 150 żołnierzy z II Brygady Kawalerii Narodowej z okresu 1791-1792, stacjonującej w okolicach Kielc (Daleszyce).
Obawiam się, że jest to bardzo trudne zadanie. Jeżeli nawet zachowały się jakieś nacyonałlisty to leżą sobie w starych archiwach i trzeba mozolnie sprawdzać karta po karcie, a i tak efekt może być niezadowalający. Mogę zapytać do czego ma być ten cały skład osobowy?
Pzdr.
Jestem członkiem Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Daleszyckiej i interesuje mnie wszystko co jest związane z tą miejscowością. Prywatnie, to moi przodkowie żyli przez wiele pokoleń w Daleszycach. Nazwiska mojego(Zebrzowski lub Żebrowski) wcześniej tj. przed 1792 nie było w tej miejscowości i szukam przodka, który może w ten sposób tam zawędrował. Poza tym, znane są ważniejsze wydarzenia z życia Brygady a niewiele wiadomo o codziennym żołnierskim trudzie. Obecność 150 kawalerzystów w niewielkim wówczas miasteczku musiało mieć na nie ogromny wpływ. Podejrzewam iż w Daleszycach stacjonowała II Brygada Małopolska.
Pozdrawiam Grzegorz Zebrzowski.
Obecność 150 kawalerzystów w niewielkim wówczas miasteczku musiało mieć na nie ogromny wpływ.
Owszem, wpływ był ogromny, ale wątpię by był tam CAŁY jeden szwadron. Zwykle rozbite były na cząstki po kilku, kilkunastu ludzi. Chodziło o zmniejszenie obciązenia ludności - kwatery, prowiant. W ówczesnych relacjach przewija się cały szereg stwierdzeń, iż są wielkie kłopoty w musztrowaniu ludzi ze względu na rozrzucenie ich terenie, daleko od sztabu szwadronu.
Ale jeżeli coś trafię to podeślę.
Pozdrawiam - Darek.
Ze swojej strony polecam Kitowicza O stanie żołnierskim, który właśnie zamieściliśmy. Nie przybliży biografii, ale obyczaje, jak najbardziej. Z podobnych względów zapraszam też do Albumu gdzie można obejrzeć ilustracje Harasimowicza z epoki.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum