Witam ponownie. Książę Józef Poniatowski na manewrach pod Bracławiem 1791 r.
Książę Józef w fantazyjno - heroicznym ubiorze prawdopodobnie Gwardii Pieszej Koronnej. Interesująca jest postać namiestnika KN z gwiazdą OSS, która ponadto poufałym gestem kładzie rękę na ramieniu księcia. Druga postać to towarzysz ułanów królewskich, w tle również ułani królewscy.
Kopia W. Kossaka wg Bacciarellego.
Portret konny króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w mundurze Generała Szefa Gwardii Konnej Koronnej. Myślę, że Koledzy dopiszą metryczkę.
Pozdrawiam
Witam Panie Janie
Temat nam się rozwija
Konny portret króla malował M.Stachowicz rok powstania ?,sądząc po haftach- chyba po 1786.
Ciekawa rzecz, Stanisław August występuje tu w mundurze generała majora - a czaprak generała lejtenanta(sic!)
Jeśli chodzi o Pepiego, nie jedyny to fantazyjny mundur w jakim wystąpił.
Z listu Marii Mokronowskiej do Anny Sanguszkowej z dnia 4 maja 1792r. dotyczy parady z okazji I Rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja, jaka przeszła z Zamku Królewskiego do Katedry:
"...Komenderował gwardie na wielkim angielskim koniu.Złota mało,ale cały w stal ubrany był,mundur pąsowy,sarawary węgierskie granatowe, reszta biała,szarfa wielka i srebrna, która z ramienia szła pałasz trzymać i na głowie kaszkiet najpiękniejszą formą cały lany złoty, skóra lampartowa zamiast baranki i pancerz strasznie wielki z piór czarnych, pałasz goły w ręku i z tym taka mina"
Biblioteka PAN w Kórniku,rękopis 1578 k.3
Pozdrawiam
Władek
Witam Panie Władku z Noworocznymi życzeniami,
pozwalam sobie na uwagę do zamieszczonych przez Pana portretów ks. Józefa, a mianowicie nr 3 i 4. Na obu książę jest prawdopodobnie w mundurze szwoleżerów austriackich (brak szlif i wyłóg na piersziach) i zapewne powstały w latach 1787 - 1789.
Pozdrawiam.
Witam
... i to bez sztylpów, zgodnie z regulaminem z 1791roku.
Portret gen.mjr.Józefa Wodzickiego z książki F.Koniecznego "Tadeusz Kościuszko",Poznań 1917
Szef regimentu 2 pieszego im.Królewicza
OSS-1788
pochowany w kościele OO Kapucynów w Krakowie
Składam również serdeczne życzenia wszelkiej pomyślności w Nowym 2010 Roku
Władek P.
1. Epitafium gen.mjr.Józefa Wodzickiego w kościele OO Kapucynów w Krakowie
2. Druga z koleii miniatura Kazimierza ks.Poniatowskiego w superweście
mal.NN ok.1770 zdjecie pochodzi z "Pamiętnika wystawy miniatur oraz tkanin i haftów, urządzonej w domu własnym przez Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Przeszłości"Warszawa,1912
Witam i pozdrawiam.
Prezentuję cztery miedzioryty kolorowane z epoki, które dobrze ilustrują ubiór KN wg przepisu z 1785 r. Zbiory Muzeum WP w Warszawie.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Witam
1.Portret miniaturowy Antoniego Madalińskiego h.Larissa ( 1739 - 1804 ) w mundurze porucznika Kawalerii Narodowej koronnej z naramnikami wg przepisu z 1777r.
Miniatura z Muzeum Czartoryskich niestety dysponuję tylko fotografią czarnobiałą.
2. Józef Jeleński h.Korczak odm. ( 1748 - 1814 ) O.S.S.
w mundurze pułkownika przedniej straży W.K.Lit.granatowym z pąsowyni wyłogami Naramienniki i guziki srebrne. Nieprawidłowo namalowane oznaki stopni : powinny być trzy chwasty na wierzchu a nie jak na portrecie - sześć.
Konfederat barski. Pułkownik Pułku Straży Przedniej Buławy Wielkiej LItewskiej od 11 X 1778 do 30 III 1793.
W okresie rządów Targowuicy mianowany generałem majorem.Po upadku Insurekcji pozostał w służbie rosyjskie.
Portret pochodzi z Muzeum Malarstwa w Wilnie.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Witam
Jeśli chodzi o portret Madalińskiego zamieszczony w notce biograficznej, to miałem pewne wątpliwości co do czasu powstania obrazu.
Po pierwsze: to podwójny haft na kołnierzu - wg znanych mi przepisów, generałowie majorowie i lejtenanci powinni mieć haft pojedyńczy.
Po drugie : na szlifach generalskich nie noszono gwiazdek - te znalazły się tam dopiero w czasach Księstwa Warszawskiego( nie wiem jak to było w Legionach).
Artykuł Kol.Piotra czytałem z dużą uwagą, był także zamieszczony w czasopiśmie "Militaria i Fakty"
Pozdrawiam serdecznie.
Władek P.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum