Wysłany: 2010-12-07, 14:34 (Jozef ?) Rokitnicki - dowodca partyzantow z 1794 r.
Salvete,
W czasie insurekcji 1794, na tylach wojsk pruskich w okolicach Lipna, Mlawy, Szrenska i Skepa dzialal podobno dosc spory oddzial partyzancki najprawdopodobniej marszalka sejmiku - Rokitnickiego.
Wiem z googli, ze byl jakis Rokitnicki Józef h. Prawdzie (zm. po 11 IV 1794), marszałek konfederacji ...
Ale czy to ten?
Czy ma ktos moze jakies informacje, jakiego to on byl marszalkiem sejmiku (podobno plockiego) i jak mu bylo na imie?
Hmmm, tzn, ze Rawski cytuje Rzepniewskiego, ktory znowu cytuje Favrata? Ale u Favrata nie widzialem imienia... a moze....? Ok, a czy Rawski podaje z jakiej ksiazki Rzepniewskiego pochodzi ten cytat i z ktorej strony? Moze w ten sposob dojde do Rzepniewskiego, ktory moze podaje strone u Favrata...
Nie zrozumieliśmy się. Andrzej Rzepniewski napisał część ww. książki pod red Rawskiego.
Przypis F.A.Favrat Beytrage zur Geschichte s 41
rdzeń oddziałów powstańczych Rokitnickiego stanowić mieli żołnierze rozbitego 18.VII koło Zbójny pospolitego ruszenia ziemi bielskiej.
Salve MG,
Dziekuje za szybka odpowiedz.
Tak, do tego frgamntu Favrata dotarlem, ale on tylko podaje (chyba, ze niewidze to przepraszam) go jako von Rokitnickiego. Czyli uznaje go jako szlachcica i moze to jest ten wlasnie marszalek sejmiku... ale nigdzie wiecej nie moge jego "zlapac".
Nie podaje imienia. Czy w takim razie Rzepniewski podaje jego imie jako Jozef?
Przepraszam ale nie mam ksiazki Rawskiego.
W książce nie podają jego imienia (Rzepniewski) tylko, że był posłem sejmiku (jakiego też nie). Z kolei w indeksie osób dość "śmiało" ma imię Józef zm 1794 (na jakiej podstawie tego nie wiem)
No wlasnie, czyli niby ten ale jednak 100% nie ma pewnosci.
Napisalem do Plockiego Towarzystwa Naukowego (wczesniej wyslalem email - ale pewnie niedostali...) - list. Moze oni cos beda wiecej wiedzieli? Jak by co to dam znac.
A kogo jeszcze albo gdzie jeszcze mozna szukac odpowiedzi na ten temat?
Szukaj w gazetach z tego okresu (dostępne w internecie) oraz "Zeitschrift fur Kunst, Wissenschaft und Geschichte des Krieges" zeszyt VIII 1834 strona 100.
Salve Mg,
Przeszukalem jak na razie Gazete Rzadowa, nic tam na jego temat nie znalazlem.
teraz koncze Gazete wolna Warszawska i jak na razie nic
Nie moge znalezc Gazety Narodowa Wilenska jako zeskanowanej (a przy okazji najbardziej mi zalezy na jej dodatku do nr 11 z 08/07/1794, gdzie jest opisana potyczka gdzies na ziemi narwianskiej).
wspomnianego niemieckiego periodyku - jak na razie akurat tego tomu dostepu nie mam, w The British Library owszem sa jakies ale akurat nie ten. Czy moze wiesz gdzie on jest tzn w ktorej bibliotece w Polsce (moze kogos poprosze to mi zeskanuje?).
W sumie gdziej eszcze mozna by szukac?:
Z Koweckiego i Herbsta, jak i Skaleckiego wiem, ze korzystali z:
Dziennika Patriotycznego Politykow w Lwowie - 1794,
Dziennik Powstania Narodu - 1794,
Gaztea krakowska - 1794,
Wspomniane Gazeta Narodowa Wilenska, Gazeta Rzadowa i Gazeta Wolna Warszaska,
Ponadto Gazeta Warszawska (jest online)
Korespondent Narodowy i Zagraniczny - 1794 i Pismo Peryodyczne Korrespondenta 1794.
Ale tylko Rzaodowa, Wolna Warszawska i Warszawska sa dostepne online.
Pozdrawiam serddecznie,
PS. A Plockie Towarzystwo Naukowe milczy jak grob. Moze jeszcze raz wysle, tym razem poleconym na rece prezesa...
Wreszcie dotarlem do wspomnjnaej przez ciebie niemieckiej literatury. Niestety znowu tam nie ma konkretow- tylko, ze to byl marszalek.
zalaczam trzy strony z tego dziela traktujacego o koncu insurekcji 1794.
Czy masz moze pomysl, gdzie jeszcze mozna czegos szukac na ten temat? Gazety na tyle ile bylo to mozliwe poprzegladalem (online jest ich duzo) ale nic nie znalazlem. W sumie, to wszystkie polskie zrodla powoluja sie na niemeickie, a niemieckie juz na nic sie nie powoluja
No coz, moze ktos cos przy okazji zauwazy i podpowie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum