Tak, ale obraz ten dotyczy 1794 roku.
A tego nie podałeś.
Jak kiedyś napisałem że w KN Towarzysze mieli LANCE, to Piotr z miejsca się zalogował i mnie poprawił że KOPIE.
Od tej pory staram się używać poprawnych nazw i proszę Ciebie o to samo.
Inaczej wyglądano w 1792 a inaczej wielokrotnie w 1794 roku.
Proszę tylko o podawanie czytelnej informacji bo inaczej powstanie mętlik w głowach osób nie siedzących w temacie,
a takich jest na forum Arsenału codziennie bardzo dużo. A chodzi nam przecież tylko o prawdę historyczną, nieprawdaż?
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Darek.
Mundur i wyposażenie są odtwarzane zgodnie z regulaminem z roku 1785. Jeśli idzie o kopie to przewidziane było w regulaminie że wyposażeni są w nie towarzysze a pocztowi w karabinki ale z powodu takiego samego jak dziś braki kasy w budżecie uczyli się posługiwania i jeździli czasem z nimi pocztowi. Piotr z tego co jest mi wiadomo ma umundurowanie i wyposażenie oparte na regulaminie z 1791roku. A biorąc pod uwagę stan skarbca rzeczpospolitej oba typy umundurowania i wyposażenia występowały równocześnie i to nie tylko podczas insurekcji ale i w czasie wojny 1792r.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum