Kawaleria Narodowa padło pytanie powinna być i odpowiedź oddział istnieje jego dowódcą jest Piotrek a w samym oddziale jest 7 osób. Piotr stawia bardzo wysoko poprzeczkę co powoduje że formacji prawie nie widać. Jednak jest. Jego głównym zajęciem na ten czas jest propagowanie historii z okresu 1 RP.
Mam prośbę do kolegów a mianowicie chodzi mi o umieszczenie na tym temacie epokowych rycin pokazujących kawalerie narodową. Chodzi o porównanie ich do regulaminów oraz zachowanych egzemplarzy mundurów. Okazuje się że każdy zachowany mundur ma pewne różnice chcemy zobaczyć która odmiana była najczęściej stosowana.
To jest fragment regulaminu mundurowego z roku 1785
Płaszcz w brygadach koronnych i pułkach z sukna białego, w brygadach z kołnierzem karmazynowym, w pułkach granatowym, pod szyją na dwa guziki zapięty: w Litewskich brygadach i pułkach płaszcze granatowe, z kołnierzami podług obszlegów munduru, od kołnierza do stanu kirem koloru sukna podszyte będą.
Dziękuję za pomoc. Czy jest możliwość o dokładne zdjęcia zrekonstruowanego płaszcza?
Potrzebne mi jest to do opracowania płaszcza pruskich kirasjerów, który był wzorowany właśnie na tym płaszczu. Jedyna różnica to taka ,że niektóre pruskie płaszcze miały rękawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum