Poszukuje informacji na temat autora ksiazki o wojsku koronnym powstania kosciuszkowskiego.
Wiem, ze ksiazka ma juz swoje lata (jest z 1981 r.), ale jest tam pare spraw, o ktore chcialem zapytac autora, o ile jeszcze zyje.
Z roznych zrodel usilowalem sie cos na jego temat dowiedziec i nic. W koncu dostalem taka informacje:
"...sytuacja jest dość dziwna bowiem nikt u nas nie zna takiej osoby. Jeden z kolegów przekazał mi informacje, że kiedyś na seminarium profesor Tadeusz Rawski twierdził, że Krzysztof Bauer to pseudonim nawet nie jednej ale kilku różnych osób które w okresie stanu wojennego lub tuż przed nie mogły publikować pod własnym nazwiskiem".
No to juz wiem!
Troche to trwalo ale na innym forum dostalem odpowiedz:
"...w 1998 r. ukazała się książka Krzysztofa Bauera Historia Polski w stu barwnych odsłonach... http://www.inbook.pl/prod...opularnonaukowa
Tak rzeczywiscie, krok do przodu, bo... okazuje sie, ze niektore przypisy w jego wspanialym dziele sa niedokladne, albo moze inaczej, nie wszystkie "sie" wydrukowaly. Mnie interesowaly renty dla wdow. Poszukiwalem w AGAD to co autor podal w przypisach, ale nic tam nie znalazlem, tzn nie tyle ile chcialem a co wynikalo z tekstu, ze tam powinno byc wiele informacji. Po skontaktowaniu sie z autorem podal mi to co mial zapisane w maszynopisie i ... teraz wszystko pasuje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum