Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Mundur Pułku Ułanów Nadwornych Keniga
Oparman 
początkujący

Wysłany: 2008-05-13, 14:15   Mundur Pułku Ułanów Nadwornych Keniga

Witam!
Jak wyglądał mundur żołnierzy i oficerów Pułku Ułanów Nadwornych Keniga? Szukałem, nic nie znalazłem. Może ktoś dysponuje opisem lub ilustracja?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-05-14, 18:33   

Czołem!
Mam coś w notatkach, jeżeli to nie pilne to skrobnę coś w przyszłym tygodniu.
Generalnie, zdaje się, iż kolorem munduru był zielony. Chorągiewki przy kopii (lancy) w kratkę....
Na razie.

Oparman 
początkujący

Wysłany: 2008-05-15, 14:54   

Witam!
Dzięki Ci, Darku. Oczywiście, nie pali się. Będę wdzięczny ca każdą informację w każdym czasie.
Pozdrawiam!

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-05-22, 11:47   

Czołem!
W AGAD'zie w Militariach z Jabłonny jest teka nr 78, gdzie na karcie 29-ej zachował się wypis z listu Koeninga.
W punkcie 5-ym mamy:
Cytat:
Stosując się do czarnych Kiwerów szeregowych, należałoby całemu Pułkowi mieć takie czarne, tom jest robotą kapelusznika, od czterech cali zamiast baranka w górę zagiętą, po bokach rozciętą, a nad barankiem na osiem cali wysokości, figury z okrągława graniastej, nad czołem skurką miękką podszytey. Kordonem nad barankiem obwinioną, krzyż, kokarda czyli cyfra JKM na boku pod kitką.

Czapki miały być zrobione na termin marcowy 1792 roku.
I w punkcie 6-ym:
Cytat:
...nadchodzi czas robienia mundurów dla unterofficerów, trębaczy i szeregowych. Czy kolor kraprotowy na kurtki dla trębaczów ma być zachowany, czy może zamiast dawnego, dać jednostajny zielony kolor pułkowy. Zapytuje zatem czy ma robić mundury podług tradycyi kraprotowe.

Pismo z 31 stycznia 1792 roku.
.Stare umundurowanie.
Nr 344 - opis.
Nowe umundurowanie.
Nr 459 - opis.
Pzdr - D.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2008-05-23, 11:43   

Witam
z opisu Koeniga wychodzi coś na kształt józefatki,tylko filcowej(robota kapelusznika).
na obrazie (1798)A.Orłowskiego przedstawiającego ks.Józefa Poniatowskiego pod Zieleńcami,książę ma na sobie zieloną kurtę z pąsowymi klapami,kołnierzem i mankietami -i czarną rogatą czapkę z kordonem,białą kokardą,z krzyżem kawalerskim ,złotym i takim galonem,kitka biała-wypisz wymaluj mundur ułanów królewskich.Tylko spodnie czarne :doubt: Byc może wprowadzono opisywane czapki dla oficerów i towarzyszy pułku Koeniga w 1972 roku?
Mam serdeczną prośbę: czy ktoś z Forumowiczów posiada Przepis ubioru dla brygad Kawalerii Narodowej i P.P.S.z roku 1785,a może jest on gdzieś dostępny w necie
Pozdrawiam

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2008-05-23, 11:47   

witam
oczywiście można było wprowadzic je ewentualnie w roku 1792 w 1972 trochę późno :confused:
pozdrawiam

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-05-23, 18:39   

Czołem!
Chyba mam ten przepis, ale właśnie jadę do ĸowna.
A co trzeba?

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2008-05-23, 20:32   

Witam !
Darku,chciałbym dowiedziec się coś o mundurach unteroficerskich,paukera,profosa i rzemieślników,o których traktuje przepis.
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Wladek P.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-06-01, 19:31   

Coś dla Władka i dla pani Marii.
1785
Ubiór dla Unter-Officerów
Ubiór dla Unter-Officerów w Brygadach Kawaleryi i Pułkach Obydwóch Narodów, w tym samym kolorze sukna i tymże krojem jak jest dla szeregowego opisany, z tą dla stopnia jego różnicą, iż Wachmistrz u munduru na łapkach u rękawów galon potrójny na þół cala szeroki, a na kołnierzu pojedyńczy takiż – Kapral zaś pojedyńczy galon takiż u łapek u kołnierza przyszyte mieć będą. Naramienniki i kordony u Giwera takie jak u szeregowego, temlak u pałasza włóczkowy biały z karmazynowym przerabiany; ładownice takie jak u szeregowych, pas jednak do ładownicy na 3 cale ma być szeroki. Pałasze, buty i ostrogi takie mieć będą jakie i szeregowi. Ubiór konia pod Unter-Officerów, we wszystkim z ubiorem konia szeregowego zgadzać się ma.

Ubiór dla Paukiera
Paukier na koniu siwym, tak ubrany co do konia i munduru jak Trębacz do zwyczajnej służby, u kurtki koło kołnierza i łapek galony jak u Wachmistrza, na ramionach półkrążek z sukna takiego jak obszlegi zrobiony, od tego burt granatowy z białym przez łokieć do łapek, między tymi dwoma z burtów szlakami wangut burty takież mają być wyszywane, tudzież około ramienia i tylnych szwach kurtki do tylnych fałdów kurtki spuszczone. Kulbaka . . .

Opisanie munduru dla Adjutanta, Kwatermistrza y Audytora
Adjutant, kwatermistrz, audytor munduru i ekwipażu takiego jaki jest dla Chorążych przepisany używać będą, w Pułkach zaś Przednij Straży mundur i ekwipaż mieć będą podług rangi i patentu.

Ubiór dla Unter – Sztabu
Brygadowy i Pułkowy Felczer do służby mundur i ekwipaż ze wszystkim Towarzyski mieć powinien, oprócz którego surdutów używać będą z obszlegami. Szwadronowi felczerowie i Profos, do służby mundur i ekwipaż Unter-Officerski mieć powinni, oprócz którego surduty jednostajnie granatowe.
Siodlarze, konowały, kowale, puszkarz i podprofos do służby munduru i ekwipażu szeregowskiego używać będą, oprócz którego munduru, surduty mieć mają jednostajnie granatowe.

gbrPMZ
początkujący

Wysłany: 2008-06-01, 20:10   

Wiadomosci o mundurach I RP są rozproszone, ale da się "skompletować" ten obraz w ok. 80%. Oryginalne przepisy (drukowane) znajdują się w Archiwum Litewskim w Wilnie oraz w Muzeum wojska Polskiego w Warszawie. Przepisy (z 1791 dla kawalerii i piechoty )po raz pierwszy opublikował K. Górski w HISTORII JAZDY i HISTORII PIECHOTY POLSKIEJ, Przepis Radziwiła z 1746 był publikowany min. przed II wś. w zbiorze praw którego tytułu w tej chwili nie pamiętam. Po II wojnie światowej przepis z 1785 dla KN. opublikował na pocz. lat 70tych rtm. Wielchorski w Przegladzie Kawalerii i Broni Pancernej w Londynie (korzystał z jakiegoś odpisu który trafił do niego okreżna drogą). Obydwa przepisy z 1785 i 1791 znalazły się w niedrukowanej jeszcze pracy magisterskiej nt. Historii i munduru Kawalerii Narodowej (fragment tej pracy dot. rekonstrukcji munduru towarzysza KN opublikowany został w MILITARIACH I FAKTACH w 2001 roku). Wiekszość przepisów dotyczacych kawalerii i piechoty została ostatnio opublikowana w kolejnych nrach DAWNEJ BRONI I BARWY (poczawszy od nr 19-20 z 1999 roku) co ciekawe w wiekszości są to dokumenty pozyskane z Wilna poza ordynansem z 23sierpnia z1785 roku w sprawie stopni i stosunku rang.
Wszystkie dokumenty (Ordynanse , wyrachowania i Taxy) zostaną opublikowane w przygotowywanym przeze mnie opracowaniu dotyczącym Kawalerii Narodowej.
Wszystkich interesujacych sie Kawalerią Narodową pragnę poinformować, że zaciągi do naszej (I wlkp) brygady wciąż trwają i mamy nadal wolnych 1815 etatów w 12 szwadronach.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2008-06-02, 20:51   

Witam
Darku,wielkie dzięki za wyczerpującą informację.Dla mnie to prawdziwy rarytas :haha: szukałem tego przepisu od paru lat i straciłem już nadzieję,że kiedykolwiek nań trafię.Możliwości poszukiwań mam ograniczone ,a w dostępnych mi żródłach znalazłem,tak jak już pisałem, tylko fragmenty.
Czasy reform wojskowych doby Sejmu Wielkiego są mi szczególnie bliskie,bo ostatnie to lata Niepodległej,a te wszystkie działania podejmowane były przez samych Polaków,bez ingerencji i nacisku mocarstw ościennychOstatnie to już reformy w suwerennej I Rzeczypospolitej.
A tak na marginesie,może zebrac te wszystkie przepisy,żródła ikonograficzne w czymś na wzór Biblioteki broni i barwy w Napoleon Gery,usystematyzowac nazewnictwo,zamieścic rysunki poszczególnych części munduru,wyposażenia?
ale się rozgadałem, :pudency:
pozdrawiam
Wladek P.

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2008-06-03, 10:15   

lmeglnyi@net24. napisał/a:
może zebrac te wszystkie przepisy,żródła ikonograficzne w czymś na wzór Biblioteki broni i barwy w Napoleon Gery,usystematyzowac nazewnictwo,zamieścic rysunki poszczególnych części munduru,wyposażenia?

Koledzy!
Jeśli podejmiecie się takiej pracy z chęcią zamieszczę jej wyniki w dziale Barwa i broń, gdzie już od dłuższego czasu przeczytać można artykuł o mundurze Kawalerii Narodowej, a gdzie myślimy z Darkiem dać i kolejny, o mundurze Działyńczyków. Punktem wyjścia do prac może być tak forum, jak też i Album gdzie zamieściłem swojego czasu grafiki Harasimowicza poświęcone wiekowi XVIII, który co ciekawe znajduje większe zainteresowanie na Litwie niż w Koronie. Podczas ostatniej wizyty w Kownie widzieliśmy nie tylko koleżanki i kolegów w mundurach Regimentu 1 Pieszego Buławy Wielkiej szefostwa hetmana Michała Ogińskiego, ale i trzech Tatarów litewskich z p. dr Jakubowskim, którzy stawili się w rekonstruowanych munudrach sprzed roku 1786:

Pozdrawiam!

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-06-03, 19:40   

Szanowny Władku!
Przepis ubiorczy dla jazdy WXLitewskiegoz roku 1746 został wydrukowany w "Polskie Ustawy i Artykuły Wojskowe" S. Kutrzeby w 1937 roku oraz w "Broni i Barwie" w 1939 roku.
Tę ostatnią powinienem mieć w domu, więc w wolnej chwili poszperam i zobaczymy co tam jest.
A tak na marginesie, to fajnie że interesujesz się podobnym okresem. Piekielnie jest nas mało....

gbrPMZ
początkujący

Wysłany: 2008-06-03, 22:06   

Gwoli uzupełnienia:
Koledzy Tatarzy których poznaliśmy w Kownie (zdjęcie w poście Marcina powyżej)odtworzyli mundury Pułku 1 -szego PRZEDNIEJ STRAŻY JKMci W. Ks. Litewskiego. Pułk utworzony został w 1776 roku z choragwi lekkich pod nazwa ułanów (po wcieleniu do armii rosyjskiej zwany Litewsko -Tatarskim. Pułk stał w Oniksztach, Rzeczycy (1789), Chołopieniczach(1790), Widzach. Pułkownikami byli Mustafa Baranowski 12.11. 1746(1785), Michał Kirkor (1792). Pułk brał udział w kampanii 1792 bitwy i potyczki: Opsa 22.05 , Mścibów 10.07, Wojszki 14.07. (podaję za Rodowodami .... Gembarzewskiego) wiecej o pułku w: Oficerowie Rzeczpospolitej Obojga Narodów 1777-1794 Spisy tom II Wojsko Wielkiego Księstwa Litewskiego , Mariusz Machynia, Valdas Rakutis, Czesław Srzednicki - Kraków 1999 rok.
Koledzy odtworzyli swoje mundury na podstawie rycin nr.53 i 54 z tzw Raspego, cytowanych we własnej redakcji plastycznej przez Br Gembarzewskiego w jego pracy Żołnierz polski Ubiór Uzbrojenie i Oporządzenie od 1767 do 1794 roku Tom II Tablica 97.
Niestety koledzy szyjąc mundury nie ustrzegli się błędów co wynikło z braku opisu plansz i dobrej dokumentacji krawieckiej. Przedstawieni u Raspego Tatarzy pierwszego pułku noszą sukienne kurtki białe o kroju skróconego kontusza (z krótkimi rekawami) narzucone na równierz skrócone żółte żupany z białymi łapkami. Czapki to zdaje się rogatywki podobne do tych które nosili w tym czasie towarzysze Kawalerii Narodowej. Spodnie sukienne żółte w kroju rajtuzów ozdobione z boków białym sukiennym lampasem wycinanym w zęby.
Pełna nazwa tzw. Raspego to:
Accurate Vorstellung der Koniglich Pohlnischen Armee nach der auf dem im Jahre 1775 geheltenen Reichstage fest gesetzen Starke und Uniform aller sowohl in der Krone Pohlen als dem Grossherzogtum Lithauen befindlichen National und teutschen Brigaden, Pulks, Reimenter, Corps, Fahnen und Campagnien. Worinnen zur eigentlichen Kenntniss der Uniform bey denen Nationaltroupen ein Officier, ein Towartschitz und ein Sceregowi, bey den teutschen Regimentern aber ein Officier und ein Gemeiner in volliger Mondour and Armatur auf das accurateste abgebildet sind. Nurnberg, bey Gabriel Nicolaus Raspe 1781,
W Polsce są conajmnie trzy egzemplarze w zbiorach muzealnych (MWP, Centrala Biblioteka Wojskowa posiada egzemplarz z autografem gen. J.H. Dąbrowskiego) Wszystkie znane mi egzemplarze mają miedziorytowe tablice ręcznie kolorowane stąd pewne różnice pomiędzy egzemplarzami i "różne odcienie" granatu pułków i brygad.
Ponawiam zaproszenie do wstapienia do I Brygady KN.
PS.
Darku !
W którym numerze Broni i Barwy z 1939 roku widziałeś ten Regulamin? W zeszytach Styczeń - Lipiec go niema. Może w sierpniowym choć nie wiem czy się zdążył ukazać.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-06-04, 18:02   

Czołem!
Taką informację podał Wielhorski w nr. 69 "Przeglądu Kawalerii i Broni Pancernej" z 1973 roku.
Ale jak już ją przekopałeś, to zostaje nam Kutrzeba.

Odpowiedz do tematu