Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Orzełek z Ciołkiem
Piotr Adamczyk 
początkujący
petrelus

Wysłany: 2009-02-23, 21:15   Orzełek z Ciołkiem

Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować tego orzełka? Materiał ikonograficzny jest bardzo ubogi, ale może ktoś się spotkał z czymś podobnym. Z tyłu ocalał jeden zaczep, ale były zapewne trzy. Wielkość za dużą na klamrę, bandolierę. Pozostaje ładownica lub czapa. Nie udało mi się nic podobnego znaleźć. Brakuje mu nóżek z insygniami.

apacz 
początkujący

Wysłany: 2010-11-01, 20:25   

Witam,
Wprawdzie ten orzełek jest bez Ciołka, ale nie chciałem specjalnie otwierać nowego tematu, aby nie "mnożyć bytów".
Rzecz pochodzi z rosyjskojęzycznego forum "poszukiwaczy" podobno odkopana 18 km od Berezyny. Bracia Moskale uznali, że jest to orzeł... pruski :brick:
pzdr - apacz

apacz 
początkujący

Wysłany: 2010-11-03, 15:09   

Witam,
Cytat:
A Prusacy mieli również przekoszone orły, więc kto wie.

To prawda. Chętnie bym jednak porównał takiego "przekoszonego" orzełka pruskiego z tym z Białorusi. Niestety te piechoty lekkiej znam jedynie z plansz "mundurowych" takie jak ta:

A wracając do samego orzełka, to jest on niemal bliźniaczo podobny do naszych (bodajże wg przepisu z 1791 - ale jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić). Różnią się "tylko" mieczem zamiast berła i krzyżem kawalerskim na tarczy w miejsce królewskiej cyfry. Bo też moim zdaniem to raczej krzyż kawalerski, a nie Żelazny Krzyż (bo też i stylistyka orła jest raczej wcześniejsza...). Ale jest to tylko moja opinia...
pozdrawiam
apacz

Darek 
bywalec

Wysłany: 2010-11-03, 20:27   

Sprawa jest bardzo frapująca.
Co do orzełków piechoty to zachowały się dwa rodzaje w pojedynczych egzemplarzach (przekoszone).
Do tego dodajmy orzełki z klamer od pasów głównych tak piechoty jak i kawalerii (dwa rodzaje, a w piechocie bodajże od 1791 roku orzeł 'prosty').
No i z ładownic piechocińskich po 1791 roku też 'proste' orzełki.
Ale z krzyżem maltańskim to widzę pierwszy raz.
Naprawdę bardzo ciekawe :>

Jako że technika mnie nie lubi, to może Piotr Zalewski wstawił by coś na forum.
Wiadomości ma wielkie, pozazdrościć jedynie mogę, a z racji zawodu to i kontakt większy niż my z takimi rzeczami ma.
Gorąco pozdrawiam.

gbrPMZ
początkujący

Wysłany: 2010-11-21, 20:40   

Koledzy!
Orzeł znaleziony w Rosji jest niezwykle interesujący. Nie znam podobnego w zbiorach Polskich. Forma, tj. poza i sposób rzeźbienia detalu wskazują na Polską proweniencję – Orły z kaszkietów piechoty, zastąpienie insygnii mieczem nie wyklucza polskiego pochodzenia, krzyż kawalerski zamiast Cyfry Królewskiej wskazuje na kawalerię (Narodową?), ale może to być orzeł z ładownicy towarzysza Pułku Straży Przedniej (przepis z 1785r przewidywał to). Możliwe, że orzeł pochodzi z okrągłego kaszkietu Kawalerii Narodowej jaki podobno używali oficerowie brygady Lubowidzkiego, ale jest to tylko domysł poprzez analogię do giwerów piechotnych. Podobny orzeł z mieczem i jabłkiem, ale bez tarczy znajduje się w Krakowie na klamrze do pas (od kompletu z ładownicą na której orzeł jeszcze inny siedzący na lufie armatniej i okolony chorągwiami). Zespół tych obiektów wiązany jest z Józefem Augustem Ilińskim szefie Reg. Grenadierów, lub z Januszem Stanisławem Ilińskim rotmistrzu Kawalerii Narodowej, Generalnym inspektorze Kawalerii Koronnej który zginął pod Markuszowem w 1792 roku.
W zbiorach Muz Narodowego w Krakowie znajduje się też ładownica należąca do płk Antoniego Lewickiego (1 Pułk Straży Przedniej). Orzeł na blasze tej ładownicy jest „prosty” ma berło i szablę w szponach(!), a więc zupełnie nie przypomina tego znalezionego na wschodzie.
Szerzej o okrągłych czapkach w art. Jana Bendy, Nieznany mundur Kawalerii Narodowej [w:] Broń i Barwa, Nr2, 1936r.
Piotr M. Zalewski

ArturGT 
początkujący
Pamiątki Chwały

Wysłany: 2010-12-27, 15:13   

Witam,
Wycofuję się, z mojej poprzedniej opinii. Na allegro pojawił się bardzo podobny orzeł. Jest prawie identyczny (w rysunku) z tym, że posiada SAR. Czyżby tamten był noszony przez żołnierzy insurekcji kościuszkowskiej lub napoleońskich ?
Pozdrawiam,
ArturGT

Odpowiedz do tematu