Przeglądając plansze zamieszczone przez Jozfiga - Saxon army 1700-1716,zwróciłem uwagę na t przedstawiającą żołnierza” polnische garde „ (przy założeniu że autorzy korzystali z jakiegoś miarodajnego źródła),nasunęła mi się pewna myśl, może głupia, że biały kolor obszlegów tego regimentu może mieć związek z barwą wstęgi Orderu Orła białego , ustanowionego przez Augusta II w 1705roku w Tykocinie. Wstęga początkowo była biała z czerwonymi prążkami a odmieniona w 1713 roku na błękitną. Na poparcie mojej tezy przytoczę dwa argumenty:
1. niektóre jednostki gwardyjskie ,konkretnie grenadierzy nosili na czapach wizerunki gwiazd orderowych - vide blacha grenadiera rgt. gwardii pieszej litewskiej z 1732r. w MWP
2.Regiment gwardii pieszej za wierność Stanisławowi Leszczyńskiemu, został ukarany przemianowaniem w 1710r oku na rgt. Królewicza - a regiment ten nosił wyłogi białe aż do reform Sejmu Wielkiego. Miało by to ręce i nogi ,przy założeniu, że przedstawiony mundur dotyczy lat 1705 – 1710.
Pozdrawiam
Witam
Wiadomość dla Pedro.
Zamieszczam planszę z mojego albumu Regimentów Pieszych Litewskich, na której jest m.in. Regiment Spieszony Hetmana Pln. Litewskiego później noszący nazwę Regiment 3.
Łączę pozdrowienia.
Witam wszystkich waszmościów.
Jeśli można to od razu przejdę do moich pytań związanych z obrazem JC Mocka:
- czy grenadierzy koronni z XVIII wieku mieli na pasie od ładownicy "przączkę"-jak to nazywa Kitowicz?i czy owa występowała też na pasie do "pendetu" i gdzie się wobec tego znajdowała -na obrazie zapinek/sprzączek nie widać.
-czy grenadierzy owi nosili białe bryczesy
- jak nazywają się te białe "ochraniacze" nakładane na nogi zapinane z boku na szereg guzików (Stuptuty, gaiters z angielskiego?),tak popularne w armii francuskiej za Napoleona (najczęściej czarne), lecz na obrazie Mocka też widoczne?
Dzięki wielkie i pozdrawiam wszystkich,szczególnie Pułk 3ci piechoty Ks.W.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum