Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Piechota koronna Za Augusta II i III
jozfig
początkujący

Wysłany: 2009-11-03, 19:31   

Wspomniane wcześniej plansze mundurowe żołnierzy armii saskiej z okresu wojny północnej. Należy sadzić że podobnie umundurowane było przynajmniej częściowo wojsko Rzeczpospolitej:

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2009-11-03, 20:00   

Polecam również ilustracje Harasimowicza dostępne w naszym albumie. Ciekawostka: jakieś półtora roku temu kontaktował się ze mną pracujący w Wilnie Amerykanin z zapytaniem, czy są grupy odtwarzające wojnę północną. Był bardzo rozczarowany, że żadnej aktywnej. Zrobił sobie mundur i chciał dołączyć.

Pozdrawiam!

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2009-11-03, 21:11   

serdecznie dziękuje na to właśnie czekałem :haha:

jozfig
początkujący

Wysłany: 2009-11-04, 18:09   

Dla osób które nie posiadają II tomu Gembarzewskiego w formie papierowej, w sieci można znależć coś takiego:

http://militarist.milua.o...lski/index.html

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2009-11-06, 11:15   

Dla Pana Darka

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2009-11-06, 11:19   

Dla Pana Darka.

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2009-11-06, 11:30   

Do Pana Adama Zwoińskiego.
Pięknie odkurzył Pan XVIII w. Po roku nieróbstwa siadłem do biurka, żółta buzia była miła. Wstydu nie ma, w niewielu bibliotekach znalazłby Pan te pozycje. Wimmera opisałem , juzfig podrzucił Lindera i Gembarzewskiego oraz armie saską, za którą dziękuję. Dorzucam swoje trzy grosze. Pozdrawia. Jan Czop.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2009-11-06, 12:19   

Witam
Mam pytanie do Pana Czopa , czy posiada Pan Przepis ubioru dla brygad K.N.i P.P.S.z roku 1785 ?
Pozdrawiam
Władek P.

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2009-11-07, 10:19   

Cieszy mnie ,że temat tak się rozwija-to dotychczas puste pole w kwestii zainteresowania rekonstruktorow.A to zle-mundury piekne(często nie znane)polskie.Jeżeli kiedykolwiek miałbym znów rekonstruować coś polskiego to właśnie XVIII wiek.Armia narodowa,nie na posyłkach francuskich jak w epoce napoleońskiej.Gratulje kolegom zapału i śledze z ciekawościa dalej wątek.
Pytanie-a wzory ładownic,ronistrów,chlebaków w okresie Wojny Północnej i lat 60-tych?Jakie modele broni?Tasaków?

Bagrit 
początkujący
Garnizon Częstochowa

Wysłany: 2009-11-07, 15:39   

Witam!

Właśnie powstaje projekt Garnizonu Częstochowskiego z okresu Konfederacji Barskiej oczywiście w Częstochowie :) Przeglądałem Kitowicza który opisuje żołnierza częstochowskiego i jego barwy za Sasa. Tylko, że to mundur pewny do 1763, a 1768-1772? Czy były prawdopodobne jakieś zmiany? Mało tego. W którym roku zmieniono krój kurtki i kamizelki. Bo w latach 60 były kamizelki do uda w którym roku moda przyszła na krótsze? Kurtka jeszcze była zapinana na guziki czy już na haftki i czy miały kołnierzyk czy nie? Czy guziki przy mankietach były dwa czy trzy? Żołnierz konfederacki w Wielkopolsce miał krój munduru wzoru niemieckiego i biały rajtrok, czy w całej konfederacji tak było?

Masa pytań których nie znalazłem odpowiedzi przeglądając dostępne źródła.

Z góry dziękuję za pomoc.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-11-07, 21:38   

U Ojców na Jasnej Górze jest cała masa dokumentów z tego okresu, w tym i raporty garnizonu. Znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz.
Jedyny 'problem' to uzyskanie pozwolenia na przeglądanie zasobów. Ale nie słyszałem by komuś odmówiono.

Bagrit 
początkujący
Garnizon Częstochowa

Wysłany: 2009-11-07, 22:00   

Jesteśmy na etapie załatwiania dostępu. Jednak nie był bym pewny co do opisu mundurów. Są dokumenty opisujące problemy między zakonnikami i garnizonem. Niesnaski z miejscowymi, wiek żołnierzy i inne ciekawe rzeczy. Mam nadzieje, ze znajdziemy coś o mundurach.

Ja lubię poszukać wszędzie i dlatego zadałem pytanie na tym forum, może ktoś coś przypadkiem wie :) .

Może ktoś zna rok od którego pojawiły się krótkie kamizelki?

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-11-08, 22:11   

Cytat:
Może ktoś zna rok od którego pojawiły się krótkie kamizelki?

Tego niestety nie wiem, ale przy wolnej chwili poszperam.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-11-08, 22:14   

A to z kolekcji Piotra Sawiaka.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2009-11-09, 21:20   

Witam
kamizelka z lat 60-tych XVIIIw. była już krótka ,zapinana na guziki kończące się pod pendentem z ukosa scięta. Bez rękawów co wynikało z kroju "sukni zwierzchniej" czyli habit, którego rękawy były już wąskie i dopasowane, więc kamizelka z rękawami wypychałaby ramiona.
Poniżej ilustracjaz Gembarzewskiego przedstawiająca oficera i gemejna z oddziału Wielkopolskiego.
Pozdrawiam
Władek

Odpowiedz do tematu