Wspomniane wcześniej plansze mundurowe żołnierzy armii saskiej z okresu wojny północnej. Należy sadzić że podobnie umundurowane było przynajmniej częściowo wojsko Rzeczpospolitej:
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2009-11-03, 20:00
Polecam również ilustracje Harasimowicza dostępne w naszym albumie. Ciekawostka: jakieś półtora roku temu kontaktował się ze mną pracujący w Wilnie Amerykanin z zapytaniem, czy są grupy odtwarzające wojnę północną. Był bardzo rozczarowany, że żadnej aktywnej. Zrobił sobie mundur i chciał dołączyć.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Do Pana Adama Zwoińskiego.
Pięknie odkurzył Pan XVIII w. Po roku nieróbstwa siadłem do biurka, żółta buzia była miła. Wstydu nie ma, w niewielu bibliotekach znalazłby Pan te pozycje. Wimmera opisałem , juzfig podrzucił Lindera i Gembarzewskiego oraz armie saską, za którą dziękuję. Dorzucam swoje trzy grosze. Pozdrawia. Jan Czop.
Cieszy mnie ,że temat tak się rozwija-to dotychczas puste pole w kwestii zainteresowania rekonstruktorow.A to zle-mundury piekne(często nie znane)polskie.Jeżeli kiedykolwiek miałbym znów rekonstruować coś polskiego to właśnie XVIII wiek.Armia narodowa,nie na posyłkach francuskich jak w epoce napoleońskiej.Gratulje kolegom zapału i śledze z ciekawościa dalej wątek.
Pytanie-a wzory ładownic,ronistrów,chlebaków w okresie Wojny Północnej i lat 60-tych?Jakie modele broni?Tasaków?
_________________ Infanterie Regiment No 52,1 Westpreussische Infantrie Regiment,Freikorps von Krockow,Royal Marines Infantry.
Właśnie powstaje projekt Garnizonu Częstochowskiego z okresu Konfederacji Barskiej oczywiście w Częstochowie Przeglądałem Kitowicza który opisuje żołnierza częstochowskiego i jego barwy za Sasa. Tylko, że to mundur pewny do 1763, a 1768-1772? Czy były prawdopodobne jakieś zmiany? Mało tego. W którym roku zmieniono krój kurtki i kamizelki. Bo w latach 60 były kamizelki do uda w którym roku moda przyszła na krótsze? Kurtka jeszcze była zapinana na guziki czy już na haftki i czy miały kołnierzyk czy nie? Czy guziki przy mankietach były dwa czy trzy? Żołnierz konfederacki w Wielkopolsce miał krój munduru wzoru niemieckiego i biały rajtrok, czy w całej konfederacji tak było?
Masa pytań których nie znalazłem odpowiedzi przeglądając dostępne źródła.
U Ojców na Jasnej Górze jest cała masa dokumentów z tego okresu, w tym i raporty garnizonu. Znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz.
Jedyny 'problem' to uzyskanie pozwolenia na przeglądanie zasobów. Ale nie słyszałem by komuś odmówiono.
Jesteśmy na etapie załatwiania dostępu. Jednak nie był bym pewny co do opisu mundurów. Są dokumenty opisujące problemy między zakonnikami i garnizonem. Niesnaski z miejscowymi, wiek żołnierzy i inne ciekawe rzeczy. Mam nadzieje, ze znajdziemy coś o mundurach.
Ja lubię poszukać wszędzie i dlatego zadałem pytanie na tym forum, może ktoś coś przypadkiem wie .
Może ktoś zna rok od którego pojawiły się krótkie kamizelki?
Witam
kamizelka z lat 60-tych XVIIIw. była już krótka ,zapinana na guziki kończące się pod pendentem z ukosa scięta. Bez rękawów co wynikało z kroju "sukni zwierzchniej" czyli habit, którego rękawy były już wąskie i dopasowane, więc kamizelka z rękawami wypychałaby ramiona.
Poniżej ilustracjaz Gembarzewskiego przedstawiająca oficera i gemejna z oddziału Wielkopolskiego.
Pozdrawiam
Władek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum