Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Piechota koronna Za Augusta II i III
Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2009-11-14, 12:50   Wzory na czapkach grenadierów polskich z pocz. XVIII w.

Panie Janie Czopie mam gorącą prośbę : czy znane są Panu wzory na czapkach polskich grenadierów z wojny północnej, bardzo mi na tym zalezy ?

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2009-11-15, 20:05   

Witam
Partyzana gwardii szlacheckiej Augusta i pałasze infanteryczne

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2009-11-15, 22:12   

Szpada oficerska Czapki grenadierskich używane w XVIII wieku przez różne armie europejskie
Na przełomie XVII/XVIII wieku piechota polska uzbrojona była w większości w muszkiety z zamkami lontowymi.
Jak świadcza rachunki regimentu gwardii koronnej z 1695 roku ta jednostka była częściowo wyposażona w broń skałkową z bagnetem.Początkowo posiadali ją grenadierzy, których jedna rota znajdowała się w każdej kompanii
Piechotę koronną przezbrojono w muszkiety z zamkiem skałkowym do końca 1708 roku.Były to zdobyczne flinty szwedzkie lub zakupione w Saksonii w manufakturze w Suhl.
Na podstawie Kobielski, Stanisław, Polska broń - broń palna, Ossolineum 1975
Pozdrawiam

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2009-11-16, 11:14   

Witam

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2009-11-16, 11:26   

Witam. Panowie Władek i Darek-jeszcze o mundurach litewskich na rosyjskich ilustracjach. Dodaje kaszkiet z MWP i dwie fotografie litewskiej grupy rekonstrukcyjnej 1 Regimentu Pieszego.
Rysunki rzeczywiście świadczą, że autor wiedział co rysuje, ale rosyjska kokarda prz kaszkiecie piechura może być pomyłką-3 Regiment brał udział w wojnie 1794 r. i pewnie do tego czasu nosił białą.
Blacha z Pogonią na kaszkiecie jest bardzo ważną informacją i raczej prawdziwą, takiej blachy można się doopatrzeć u Harasimowicza i Gembarzewskiego (w każdym razie chyba poprawię kaszkiety litewskie na moich planszach).
Co zrobić z opaską "REGE ET PATRIA", może była noszona na kaszkietach artylerii litewskiej lub kapeluszach strzelców.
Wyłogi piechura karmazynowe (?) gdy karmazyn był zastrzeżony dla KN i generalicji.
Ciekawe co o tym wszystkim sądzą rekonstruktorzy litewscy, może dysponują źródłami, o których nie wiemy.
Pozdrawiam, Jan Czop.

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2009-11-16, 13:29   

Zdjęcia Litwinów znajdzie Pan również w naszej Cyfrowej galerii w dziale "Insurekcja 1794 / Kowno". Zbliżenie na kaszkiety (dość urocze zresztą) zamieszczam niżej:

Polecam Pana uwadze również mundury Tatarów litewskich wykonane na podstawie ilustracji Harasimowicza, a noszone na tym zdjęciu przez przedstawicieli ich stowarzyszenia, w tym p. dr Jakubowskiego (z lewej):

Pozdrawiam!

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2009-11-16, 14:05   Rozmary, rysunki łądownic

Przepraszam, że tak natrętnie pytam ale interesują mnie też wymiary, rysunki ładownic grenadierskich i muszkieterskich w jednostkach piechoty koronnej z pocz. XVIII wieku, czy ktoś dysponuje takowymi wiadomościami, rysunkami ?

Bagrit 
początkujący
Garnizon Częstochowa

Wysłany: 2009-11-16, 15:06   Re: Rozmary, rysunki łądownic

Adam Zwoiński napisał/a:
Przepraszam, że tak natrętnie pytam ale interesują mnie też wymiary, rysunki ładownic grenadierskich i muszkieterskich w jednostkach piechoty koronnej z pocz. XVIII wieku, czy ktoś dysponuje takowymi wiadomościami, rysunkami ?

To samo dotyczy mojego pytania jednak z lat 60 XVIII wieku muszkieterów :D

Pozdrawiam

nornik
początkujący

Wysłany: 2009-11-16, 20:15   

lmeglnyi@net24 niesłusznie napisał na stronie 4 że prezentuje grenadierów rosyjskich z 1762. To są oczywiście grenadierzy pruscy.

nornik
początkujący

Wysłany: 2009-11-16, 20:19   

A zapomniałem! Mam pytanie! Widziałem niedawno pseudo rysunek przedstawiający piechotę litewską z lat 60 XVIII wieku, czy regiment buławy litewskiej polnej i wielkiej miałty kurtki niebieskie? Armia koronna miała mundury czerwone a litewska?

jozfig
początkujący

Wysłany: 2009-11-16, 20:54   

Nornik tutaj masz pełną wersję tej grafiki Knotla:

nornik
początkujący

Wysłany: 2009-11-16, 21:05   

Ładne ale czy prawdziwe? Śmiem mieć wątpliwości, czy owe mundury zdołały wejść w życie przed śmiercią Piotra III. Może i zamierzenia takie były ale nie trzeba, prawda, przypominać jakie wojsko rosyjskie miało problemy z zaopatrzeniem i wyekwipowaniem żołnierzy podczas wojny siedmioletniej, a co to dopiero przy przezmundurowaniu choćby tylko 20000 korpusu posiłkowego. A co prawda to prawda, przyznaje się, pomyliłem się, postąpiłem zbyt pośpiesznie, za co kolegów przepraszam.

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2009-11-16, 21:45   

ładownice posiadam ale francuzkie z tego okresy podejrzewam że rosyjskie ,polskie ,pruskie były podobne
posiadam 3 ksiazki na ten temat w pdfie jak ktos chce to kontakt na prv ;D

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2009-11-16, 21:58   

a co do mundurów to polecam :)

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2009-11-16, 22:11   

kolejne

Odpowiedz do tematu