Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Regulamin Kawalerii XW
senator
bywalec

Wysłany: 2009-02-12, 18:19   

Panowie a swoją drogą to jestem ciekaw tekstu tych notatek

KT 
bywalec

Wysłany: 2009-02-13, 09:36   

Witam
Mam nadzieję że załączony schemat kolumny zaczerpnięty z
Francuskiego regulaminu 1811 zamknie dyskusję co do szyku kawalerii napoleońskiej.
3-ki zielony 4 napoleońska.
Pozdrawiam
KT

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2009-02-14, 19:38   

Hmm początki kawalerii w okresie napoleońskim to chyba pułk szwlezerów ( od tego się zaczeło) Szkolenie pułku szwolerzerów nadzorował legendarny dowódca huzarów gen. Lasalle i myslę że tu nalezy szukać zródła .(nie jestem kawalerzystą ;D ) ale musiałem wtrącić swoje 3 grosze :) mysle że tam należy szukać zródła .

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2009-02-15, 08:19   

Wcześniej był pułk jazdy legionowej. Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa działał w oparciu o regulamin i w mundurach Kawalerii Narodowej.
Pozdrawiam!

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-02-15, 11:44   

To prawda.
Do Włoch ściągnięto regulaminy musztry i sądownictwa wojskowego, jakie stosowano w kraju.

KT 
bywalec

Wysłany: 2009-02-16, 12:58   

Czołem
Co do porównań to załączam strony z rosyjskiego regulaminu z 1798 r.
Niestety skany są ciemne z lewej strony co utrudnia tłumaczenie tekstu ale jest on na tyle
czytelny że widać np na str.13 punkcie IX słowa : "Вы четыре маршь! W wolnym tłumaczeniu "Po czterech marsz".
Ciekawy jest punkt VII ze str.14 gdzie jest napisane .... jeśli nie można w czterech zrobić trójkami ...
Wg mnie nie ma sensu dyskusja czy nasi jeździli 4-mi, jeździli, ciekawe jest to, kiedy pojawił się
szyk 3-owy, przez kogo i w jakich przypadkach był stosowany. Jeśli dopuszczony jest u Rosjan mógł być stosowany i przez naszą kawalerię.
Bez sięgnięcia do dokumentów z XVII wieku, dotyczących husarii i jazdy pancernej nie rozwiążemy tej zagadki.
Pozdrawiam
KT

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-03-24, 17:41   

Koledzy kawalerzysci,regulaminy pruskiej kawalerii;

Exerzir-Reglement für die Kavallerie der Königlich Preußischen Armee. Berlin, 1812.

Reglement für die Kürassier- und Dragoner-Regimente der Königlich-Preußischen Armee. Berlin, 1796.

Reglement für die Husaren-Regimenter und das Regiment Bosniacken der Königlich-Preußischen Armee. Berlin, 1796.

Anhang zu vorstehendem Reglement für sämmtliche Officiers von der Cavallerie der Königlich-Preußischen Armee, besonders für die Husaren. Berlin, 1796.

Instruction für die einzelne Ausarbeitung und das Exerciren der Cavallerie. Berlin, 1810.

Myśle że te tytuly-pomoga w kwerendach.

Piotr Kowalski 
początkujący

Wysłany: 2010-07-01, 19:02   Abszytowany?

Witam
Czy określenie ''abszytowany'' stosowano w stosunku do żołnierzy zwolnionych ze służby w wyniku rozwiązania oddziału,czy też w związku np.ze złym stanem zdrowia żołnierza lub jakimiś przewinieniami łamiącymi regulamin służby wojskowej.
Z góry dzięki za pomoc
Piotr Kowalski

Krzysztof Polak 
bywalec
Pułk 3-ci Piechoty

Wysłany: 2010-07-02, 13:45   

Z zachowanych dokumentów wynika, że chodzi o żołnierzy zwalnianych ze służby w funkcjonującej jednostce, z powodów różnorakich.

Odpowiedz do tematu