Wysłany: 2009-02-13, 09:36
Witam
Mam nadzieję że załączony schemat kolumny zaczerpnięty z
Francuskiego regulaminu 1811 zamknie dyskusję co do szyku kawalerii napoleońskiej.
3-ki zielony 4 napoleońska.
Pozdrawiam
KT
Hmm początki kawalerii w okresie napoleońskim to chyba pułk szwlezerów ( od tego się zaczeło) Szkolenie pułku szwolerzerów nadzorował legendarny dowódca huzarów gen. Lasalle i myslę że tu nalezy szukać zródła .(nie jestem kawalerzystą ) ale musiałem wtrącić swoje 3 grosze mysle że tam należy szukać zródła .
_________________ Obojętnie co jest wypisane na sztandarach, kiedy się biją, zawsze chodzi o pieniądze.
Wysłany: 2009-02-16, 12:58
Czołem
Co do porównań to załączam strony z rosyjskiego regulaminu z 1798 r.
Niestety skany są ciemne z lewej strony co utrudnia tłumaczenie tekstu ale jest on na tyle
czytelny że widać np na str.13 punkcie IX słowa : "Вы четыре маршь! W wolnym tłumaczeniu "Po czterech marsz".
Ciekawy jest punkt VII ze str.14 gdzie jest napisane .... jeśli nie można w czterech zrobić trójkami ...
Wg mnie nie ma sensu dyskusja czy nasi jeździli 4-mi, jeździli, ciekawe jest to, kiedy pojawił się
szyk 3-owy, przez kogo i w jakich przypadkach był stosowany. Jeśli dopuszczony jest u Rosjan mógł być stosowany i przez naszą kawalerię.
Bez sięgnięcia do dokumentów z XVII wieku, dotyczących husarii i jazdy pancernej nie rozwiążemy tej zagadki.
Pozdrawiam
KT
Witam
Czy określenie ''abszytowany'' stosowano w stosunku do żołnierzy zwolnionych ze służby w wyniku rozwiązania oddziału,czy też w związku np.ze złym stanem zdrowia żołnierza lub jakimiś przewinieniami łamiącymi regulamin służby wojskowej.
Z góry dzięki za pomoc
Piotr Kowalski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum