Wysłany: 2011-07-19, 18:55
Witam
Właśnie dlatego że temat mało zgłębiony cytuję Glogera
i inne źródła żeby poszerzyć horyzont.
Co do pochodzenia siodeł to nadal gromadzimy materiał dowodowy
stąd wg moich obserwacji średniowieczne siodła rycerskie przekształciły się co najwyżej w brunświckie
a z hiszpańskich wywodzą się rzymskie których rozwój miał wpływ na siodła zachodnioeuropejskie
czyli także średniowieczne rycerskie.
Pewne jest jedno że tzw siodło huzarskie pochodzi ze wschodu,
trafiło do europy z hunami, potem z Madziarami, potem z tatarami.
W zachodnich jest jeszcze nie do końca wiadomo co z czego się wywodzi.
Pozdrawiam
KT
Witam
Właśnie dlatego że temat mało zgłębiony cytuję Glogera
i inne źródła żeby poszerzyć horyzont.
Co do pochodzenia siodeł to nadal gromadzimy materiał dowodowy
stąd wg moich obserwacji średniowieczne siodła rycerskie przekształciły się co najwyżej w brunświckie
a z hiszpańskich wywodzą się rzymskie których rozwój miał wpływ na siodła zachodnioeuropejskie
czyli także średniowieczne rycerskie.
Pewne jest jedno że tzw siodło huzarskie pochodzi ze wschodu,
trafiło do europy z hunami, potem z Madziarami, potem z tatarami.
W zachodnich jest jeszcze nie do końca wiadomo co z czego się wywodzi.
Pozdrawiam
KT
czolem,
na to nie ma recepty jak na razie - np w UK jest siodlo Henryka V ktore nolens volens przypomina siodlo wschodnie , choc lek przedni jest inny bo ma chronic przed ciosem kopii w brzuch, podbrzusze i uda http://www.myosf.org/word...right-photo.jpg
Krol Edward portugalski wymienia szereg siodel, na obrazach z Hiszpanii-Portugalii z XIV_XV wieku sa rozne siodla, na rysunkach chinskich sa rozne siodla, na ceramice chinskiej sa rozne siodla (te tangowskie utlra interesuajace), w sztuce islamskiej, z kurhanow wyciagaja rozne siodla, a jak przyjmiemy ze Iran, Afganistan, Turcja wschodnia sa wciaz niespenetrowane archeologicznie to znakow zapytania jest jeszcze wiecej... zreszta dodajmy wschodnie Chiny, Mongolie, Tadzikistan, Azerbajdzan etc. Siodla skandynawskie lawkowe ze sredniowiecza sa interesuajce, zwlaszcza ze sie zachowaly, czytalem apre artykulow na ich temat,, Zreszta ostatnie rekosntrukcje z Rosji siodel sakijskich sa bardzo interesujace - te z Ukoka - bo maja dosc wysokie wkonczenia lekow (zrobione z rogu, drewna i skory)... W sumie to np nie czytalem zadnego artykulu na temat budowy siodel polskich, ktore opisal byl 50 lat temu z okladem Zygulski (siodla z XVII i XVIII wiekow)... pole do popisu dla rekonstruktorow i badaczy historii siodlarstwa.
Zwrocmy uwage ze XVI-XVII wieku siodla byly pokryte tkaninami, a wiek pozniej byly skora i czaprakiem, a wiek pozniej juz tylko skora, a czaprak pod siodlem, a np Sakowie sprzed 3000 lat czaprak kladli na siodlo (dwa walki, jak w recado argentynskim wciaz uzywanym na pampie, na ktore kladzie sie pare warstw czaprakow i skor, a pod potnik i derke)....
Wysłany: 2011-08-23, 12:53
Czołem
Pisząc o Sakach masz na myśli jakiś konkretny odłam Sarmatów?
Ze względu na ramy czasowe w jakich umiejscowiony jest Arsenał
nie dawałem przykładów z tak odległych czasów, ale
zbierając materiał byłem bardzo zaskoczony gdy zobaczyłem jak bardzo siodło południowoamerykańskich
gauczo podobne jest do "wypychanych" siodeł sarmatów.
Pozdrawiam
KT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum