Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Umundurowanie Legii Naddunajskiej
Boguslaw 
początkujący

Wysłany: 2009-07-09, 23:40   Umundurowanie Legii Naddunajskiej

Witam!

Ostatnimi czasy zainteresowalem sie legia naddunajska. Napiszcie mi prosze koledzy, czy moge gdzies znalesc w miare dokladny opis munduru piechoty? (oprocz tablic z gerego) . Bede wdzieczny.

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2009-07-10, 08:03   

Pierwszy zrekonstruowany frak tej jednostki pojawil sie właśnie w kraju ;)

Maria J. Turos 
bywalec

Wysłany: 2009-07-10, 10:36   

Miły Prusaku.
A któż go ma - okres legionów, szczególnie tej formacji bardzo mnie intersuje (jako medyka - był nim Franciszek Baldauf).
Pozdrowienia

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2009-07-10, 12:33   

Hm-Remngton chyba wiesz coś na ten temat ;) ?

Boguslaw 
początkujący

Wysłany: 2009-07-12, 22:03   

Witam!

W ksiazce Guya C. Dempseya " U Boku Napoleona" znalazlem taki oto opis munduru:
"Mundur Legii stanowic bedzie krotka niebieska kurtka z czerwonym kolnierzem,klapami, mankietami i lamowka, niebieska kamizelka i spodnie lamowane na czerwono, polgetry dla piechoty . Nakryciem glowy bedzie czapka polska z kita" - zgodnie z artykulem 7 dekretu organizacyjnego.Natomiast Mlody Albrecht Adam rysuje legioniste z kurtka o niebieskich klapach.(podobny wyglad przedstawia Gembarzewski).

Wiec moje pytanie do specjalistow ( poniewaz chce rozpoczac rekojstrukcje umundurowania piechoty) co powinienem wziac pod uwage.

p.s.
Moze dziala juz jakas grupa rekonstruujaca Legie Naddunajska? Grafika pochodzi z forum gery.

Remigiusz Pacer 
bywalec
sierżant

Wysłany: 2009-07-13, 12:05   

Hej.
Ja się zająłem rekonstrukcją legii naddunajskiej z wczesnego okresu, czyli kiedy mieliśmy mundury francuskie.
Tu od razu zadam pytanie Pani Marii (ze względu na znajomość francuskiego języka). Jak będzei brzmiała po francusku nazwa legii naddunajskiej?
Legion de la....?

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2009-07-13, 12:54   

Danube

Remigiusz Pacer 
bywalec
sierżant

Wysłany: 2009-07-13, 13:00   

Dzięki wielkie

Maria J. Turos 
bywalec

Wysłany: 2009-07-13, 17:42   

Drogi Remiku.
Jak mi czas pozwoli, w czasie wspólnych pokazów chętnie będę Waszym medykiem jako Baldauf właśnie. A szlak bojowy mieli ci legioniści bardzo ciekawy, no i walczył tam jakoś bliski mi duchowo Godebski

Remigiusz Pacer 
bywalec
sierżant

Wysłany: 2009-07-13, 18:03   

Medyk będzie mile widziany.
Będę robił pokrowiec na klapę ładownicy, muszę na nim zrobić jakiś napis. Stąd pytanie o nazwę po francusku.

Maria J. Turos 
bywalec

Wysłany: 2009-07-13, 18:38   

Dziękuję za zaproszenie.

M.A.R.O. 
bywalec
P4PXW

Wysłany: 2009-07-13, 21:54   

Z tego co wiem poczatkowo Legia Naddunajska byla ubrana "na szybko" w mundury czysto francuskie, wiec wizualnie sie od Francuzow nie odrozniala. Czarny filcowy kapelusz stosowany, francuski fraczek (identycznej barwy i dodatkow jak francuskie) Czesto jeszcze chyba zdarzaly sie pasiaste spodnie.

Potem, w niedlugim czasie wprowadzono mundur ciemnogranatowy z karmazynowymi dodatkami.
Mam rysunek w ksiazce A.Ziolkowskiego i mundur wyglada na wyraznie wzorowany na mundurach schylku Reczypospolitej. Natomiast czapka piechoty wysoka ze sztywna pikowana kwatera zaopatrzona w daszek i barankowy otok.
Spodnie granatowe.

Kiedy tworzono jazde tej Legii, jej podstawe tworzyli wczesniejsi kawalerzysci z Legionow Dabrowskiego.
Poczatkowo ubarano ich w kurtki i spodnie o wyraznie "huzarskim" wygladzie. Ciemno niebieskie z czerwonymi szamerunkami, czyli ludzaco podobne do francuskiej artylerii gwardii, ale nakryciem glowy od razu byla identyczna jak u piechoty polska usztywniona granatowa czapka z daszkiem.
I te czapki chyba zostaly do konca istnienia Legii ale mundury w kawalerii zmieniono z francuskich na nowe sorty krojem polskim robione.

Zarowno piechota jak i jazda nie nosila na czapkach zadnych emblematow za wyjatkiem francuskiej kokardy.

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2009-07-13, 22:14   

Tytułem uzupełnienia: poprawna nazwa jednostki to Légion du Danube, zwany też 2e Légion Polonaise. Zgodnie z art. 7 dekretu organizacyjnego "Mundur Legii stanowić będzie krótka niebieska kurtka z czerwonym kołnierzem, klapami, mankietami i lamówką, niebieska kamizelka is spodnie lamowane na czerwono, półgetry dla piechoty i krótkie buty dla jazdy i lekkiej artylerii. Nakryciem głowy będzie czapka polska z kitą."

Opis dostępnego materiału ikonograficznego i różnic w umundurowaniu u Dempseya na stronach 178-179. Krótka notka wraz z ilustracją dostępna jest również tutaj: http://empire.histofig.com/Polish-Legion.html

O ile pamiętam, album pt. "Legiony Polskie 1797-1807" jest w planach wydawnictwa Karabela. Państwo Chojnaccy będą w ten weekend pod Wagram, więc będzie można ich zapytać o orientacyjny termin jego wydania.

MARO,
zakładam, że materiał, o którym piszesz to ten zamieszczony w książce: "Pułk Jazdy Legionowej-Pułk Lansjerów Nadwiślańskich". Warto dodać, że tam są jeszcze ilustracje Gembarzewskiego, Heykowskiego, Hofmana i Johana Rugendasa. Ze współczesnych zaś ładne ilustracje Krzyśka Komanieckiego. Zawsze można więc zwrócić się do niego bezpośrednio z pytaniem.

W załączeniu ilustracja z Knoetla.

Pozdrawiam!
:lekkokonny:

Boguslaw 
początkujący

Wysłany: 2009-07-13, 23:55   

Dziekuje za odpowiedz.

Jestem blizej niz dalej.
Ale w dalszym ciagu nie znalazlem grafiki z ("Natomiast czapka piechoty wysoka ze sztywna pikowana kwatera zaopatrzona w daszek i barankowy otok. ") Ten baranek mnie ciekawi. Byc moze ta plansza przedstawia zblizony wyglad czapki legionisty Naddunajskiego(1). Za Dempseyem (Zolnierz ma takze wysoka skórzana czapke z bialymi kordonami, pojedynczy czarny pas..).
Ciekawi mnie równierz ten pojedynczy czarny pas. Jak dobrze zrozumialem miala go piechota?
plansza dotyczy m.in. legii wloskiej

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-12, 13:33   

Czołem!
Warto dalej pociągnąć ten temat. Niebawem puszczę pierwszą część tekstu i może rysunki Legionów we włoszech. Warto stworzyć tablice Barwy i Broni.
KK

Odpowiedz do tematu