Szanowni Forumowicze!
Od kilku lat bezskutecznie szukam książek p. Wojciecha Mikuły:
"Obrona Warszawy w powstaniu kościuszkowskim 1794"
"Wilno. Polany. Lipniszki. Bitwy insurekcji kosciuszkowskiej"
"Soły. Bitwy insurekcji kosciuszkowskiej"
"Błonie. Raszyn. Gołków. Bitwy insurekcji kosciuszkowskiej"
Za możliwość zapoznania się z tymi pozycjami wejdę w konszachty z diabłem...
Czy diabeł odwiedza to forum?
Diabeł nie, ale grzesznicy owszem
Pierwszą z podanych pozycji widziałem rok temu kurzącą się na półce księgarni przy pl. Bankowym w Warszawie. Będę dziś obok i sprawdzę czy wciąż tam jest.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Przeglądając ostatnio książkę o Wawelu, wynotowałem sobie trochę bibliografii.
Może przyda się komuś do własnych poszukiwań.
J. Giergielewicz "Instrukcje i raporty Karola Sierakowskiego dotyczące wywiadu terenowego w przygotowaniach do wojny z Austrią w 1790 roku"
( Przegląd Historyczno - Wojskowy, t. I, 1929, zesz. 2, s. 271 - 279 )
K. Dzikowski "Rękopiśmienne plany Wawelu z końca XVIII wieku w Bibliotece Uniwersyteckiej w Wilnie"
( Przegląd Historyczno - Wojskowy, t. IX, 1936, zesz. 1, s. 125 - 130 )
I jeszcze jedna rzecz, która może być prawdziwym rarytasem.
Otóż po zajęciu Krakowa przez Prusaków w 1794 roku natychmiast przystąpiono do sporządzania szczegółowych map Wawelu i okolic.
Zaznaczono na nich umocnienia kościuszkowskie a nawet rozmieszczenie poszczególnych dział.
Informacje o nich są w:
Trzebiński, Szafer "Katalog planów miast polskich" sygn. DSB 38027, DSB 38028, DSB 38029.
Kopia fotograficzna w WAP Kraków, sygn. II / 9;
Witam!
W ramach porawy statystycznego czytelnictwa kupiłem 5 książek.
Polecam:
- A. Smoliński "Mundury i barwy artylerii polskiej w XVIII i XIX wieku" (dotyczy też artylerii litewskiej)
- T. Strzeżek "Polska ofensywa wiosenna w 1831 roku" (wydanie uzupełnione)
- M. Trąbski "Kawaleria Królestwa Polskiego 1815-1830" (kupiłem przez internet z pewną obawą o wtórność opracowania, ale na prawdę warto; książka jest kompletna i orginalna; z pozycją T. Strzeżka "Kawaleria Królestwa Polskiego w Powstaniu Listopadowym - mobilizacja i podstawy funkcjonowania w wojnie" stanowi całość)
Nie czytałem:
- R. Kowalczyk "Katastrofa Wielkiej Armii Napoleona w Rosji w 1812 roku"
Nie polecam:
- praca zbiorowa "Insurekcja Kościuszkowska w dziejach i tradycji" (skusił mnie spis treści, ale prymitywne przepisywanie treści z innych opracowań chwały autorom nie przynosi; no cóż prawie wszyscy kochają pieniążki)
Przy okazji Warszawskich Targów książki udało mi się kupić :
- Armię Napoleońską Rousselota - absolutnie genialna książka warta swojej ceny (przy okazji można sprawdzić z czego sciagali rodzimi rysownicy )
- Bonapartowie - z serii dynastie wydawanej przez GW, z bardzo ciekawym przedstawieniem dalszych losów rodu (za 20 zł)
- Wojny Morskie 1775-1851, Gozdawy-Gołębiowskiego, wyd. Lampart za jedyne 80 zł
Dziś już tylko do 17.00
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum