Panowie,
Ściągnąłem i poczytałem sobie Górskiego i parę innych pożytecznych dla zrozumieniaprocesó zachodzących w Armii Koronnej po konfederacji barskiej. I tak się zastanawiam: czy mógłby mi ktoś poradzić co poczytać, żeby się zorientować w Armii Litewskiej od konfederacji do 1792? Etaty, stay faktyczne, uzbrojenie, zmiany, miejsca dyslokacji. Jednym słowem, najważniejsze rzeczy.
Będę wdzięczny za rady.
Dawno tej pozycji nie miałem w ręku, ale może tam coś będzie -
Emanuel Rostworowski "SPRAWA AUKCJI WOJSKA NA TLE SYTUACJI POLITYCZNEJ PRZED SEJMEM CZTEROLETNIM"
Oraz troszkę jest o Litwinach u Leonarda Ratajczyka w "WOJSKO I OBRONNOŚĆ RZECZYPOSPOLITEJ 1788-1792"
Pzdr.
Dzięki za pomoc. jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje, a odpowiedzi na które nigdzie wprost nie wyczytałem.
Otóż w etatacj wojska koronnego mówiono o ilości kompanii artylerii, a w kompaniach o obsadzie personalnej. Tymczasem jak to się miało do dział? Przede wszystkim, chodzi mi o to, czy:
1. Planując etat kompanii artylerii opierano się na jakieś wyliczenia, ile dział ma ta kompania obsłużyć? Jeśli tak, to ile miało być dział na kompanię np. w etacie 1789?
2. Liczebność obsługi działa. Czy "prawidłowa" obsługa liczyła 8 głów do każdego działa, niezależnbie od tego czy było 3-, 6- czy 12-funtowe? Jak to rachowano w Artylerii Koronnej?
Planując etat kompanii artylerii opierano się na jakieś wyliczenia, ile dział ma ta kompania obsłużyć
Z pewnością przemyślano wszystko, ale sam nie znalazłem informacji o przeliczaniu głów na działo.
Pamiętajmy, iż kompania była przede wszystkim jednostką administracyjną. Miała szereg obowiązków, warty, delaty, laboratorium, szkoła.
Wydzielano z niej dodatkowo obsługę dział batalionowych czyli regimentowych.
W Połonnem były 24 armaty i 3 kompanie artylerii. Wychodzi po 18 ludzi na 'lufę', ale tylko w teorii. Patrz powyżej.
Pierwszą wzmiankę o podziale armat i przydzieleniu odpowiedniej liczby obsługi mamy z 1792 roku, już w toku kampanii.
Standardowa bateria obejmowała wówczas 6 dział 6funtowych i 2 haubice 8funtowe. Taką baterię nazywano średnią.
Tak podzielono sprzęt na Litwie i na Ukrainie po bitwie zielenieckiej. Tak uformowano baterie pod Dubienką i Brześciem.
Tak też podzielono artylerię w Korpusie Posiłkowym Byszewskiego.
Na Litwie taką baterię obsługiwało od 12 do 13 ludzi na działo, nie licząc oficerów.
A baterię lekką, złożoną z 6 armat 3funtowych, 9 osób też bez oficerów.
Cytat:
Liczebność obsługi działa. Czy "prawidłowa" obsługa liczyła 8 głów do każdego działa, niezależnie od tego czy było 3-, 6- czy 12-funtowe? Jak to rachowano w Artylerii Koronnej?
Jak widać ilość głów zmieniała się w zależności od wielkości kalibru.
Kiedyś wypisałem sobie z Jakubowskiego, działoczyny przy 12funtowej 'armacie na baterii' (wałowej), jak znajdę to podam ile tam było obsługi.
Ale zdaje się że jest przynajmniej jeden z jego tomów na Podlaskiej Bibliotece Cyfrowej.
Może tam coś znajdziesz ciekawego?
Pzdr.
Na podstawie tego, co udało mi się zebrać, obsługa liczebna działa wyglądała następująco:
Działo 3f Działo 6f Haubica 8f
Fajerwerker 1
Oberbombardier 1 1 1
Bombardier 1 1 3
Kanonier 7 11 8
Razem 9 13 13
A propos wcześniejszej rozmowy o tym, czy Kossakowski dowodził kolumną: u Władysława Smoleńskiego w "Konfederacji Targowickiej" znalazłem jasne informacje o tym, że Kossakowski poruszał się z kolumną Kreczetnikowa (sic!) ale nie dowodził, i nawet nie miał faktycznie dowodzić, tylko miał zajmować się organizowaniem konfederacji i formacji konfederackich. Co też, zresztą na podstawie instrukcji Katarzyny kontrolował Kreczetnikow, dysponując funduszami dla konfederatów.
Także informacyjnie o III BKN WKL, od pytania o którą chyba zacząłem: Wolański nic wogóle o niej wspomina, a Machynia w "Oficerach WKL" wspomina, iż Brygadę powołano aktem z września 1792, i był to pomysł Kossakowskiego.
Poniekąd rozumiem nawet logikę Kossakowskiego: Konfederaci wpajali Katarzynie, że mają szerokie poparcie i wojsko to w zasadzie przejdzie na ich stronę. Kreczetnikow miał nawet przydzielony fundusz na żołd dla jednostek Litewskich, które poddadzą się bez walki. Jednym słowem, była mocna presja na to, by Konfederacja pokazała, że jest w stanie formować swoje jednostki. No więc Kossakowski wymyślił sobie brygadę na Litwie, bo w koronie formacje targowickie już były. Tak to sobie przynajmniej jestem w stanie wyobrazić.
Jestem po lekturze ciekawej książki pt. KOŚCIUSZKO NA ZIEMII KRAKOWSKIEJ, wyd 1984 Jana Lubicza Pachońskiego, bardzo ciekawie zostały w niej przedstawione kulisy akcji prowadzącej do wybuchu insurekcji min. wachania gen Wodzickiego, mnie zaciekawil fakt, że tuż przed powstaniem ludność Krakowa karmiła na własny koszt żołnierzy 2 i 3 reg. koronnego, co ciekawe autor podaje , że Kościuszko składał przysięge na rynku przed frontem 3 regimentu, a nie 2 reg. jak do tej pory sadziłem, ( słynny obraz Kossaka ) no i szczegółowo został podany skałd piechoty koronnej pod Racławicami ( nie jest tożsamy z wojskami, z którymi Kościuszko wyszedł z Krakowa gdyż do czasu bitwy dołaczyły do niego jeszcze dalsze siły )gdyż spotkałem się z rozbieżnymi danymi , a więc :
I batalion 2 reg. koronnego - 5 kompani ze strzelcami ok 400 ludzi
I i II batalion 3 reg koronnego - 9 kompani w tym strzelcy ok 400-450 ludzi
I i II batalion 6 reg koronnego - 8 kompani ok 400 ludzi
półbatalion 7 reg koronnego - 2 kompanie ok 200 ludzi
ps. Kolejny szczegół : po 1791 2 reg Wodzickiego miał przejść z z żółtego na pąsowy kolor dodatków, większość źródeł podaje, że wcześniejsze wyłogi miał pomarańczowe
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
Wysłany: 2010-08-27, 09:21
A ja proponuję spojrzeć na temat z innej strony. Darku, kiedyś mówiłeś mi, że chciałbyś przeczytać moją pracę na temat relacji księcia Józefa z królem Stanisławem Augustem. Pracuję teraz nad przeredagowaniem swoich rozważań.
Zapraszam na subforum FILM gdzie umieściłem linki do moich nowych filmików o wojnie 1792, myślę, że na yt nie ma tak szczegółowych filmów o tej tematyce, być może uda sie dzięki temu spopularyzować historię tego starcia
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum