Cóż nie miałam póki co szczęścia w temacie GRENADIERZY, ale może któryś z Panów zna zasady -przepisy obowiazujace w latach ca 1815-1830 odnośnie wojska- jak długo trwała służba, czy zależało to od rodzaju wojsk, czy mężczyźni szli do niej na ochotnika i ile mogli mieć najmniej lat, chłop a szlachcic w wojsku, co wojsko robiło zimą gdzie można znależć coś na ten temat. Panowie liczę na Waszą fachową wiedzę i zainteresowanie problemem.
Pozdrawiam Krystyna Anna
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2009-02-16, 12:22
To jest temat tak rozległy, że nie da się go w paru zdaniach zamknąć. Proponuję rozpocząć od małej kwerendy w bibliotekach i wypożyczenia następujących pozycji:
- "Wybór źródeł do powstania listopadowego", oprac. J. Dutkiewicz, Wrocław 1957;
- "Powstanie listopadowe 1830-1831. Dzieje wewnętrzne. Militaria. Europa wobec powstania", pod red. W. Zajewskiego, Warszawa 1980;
- "Trzy powstania narodowe: kościuszkowskie, listopadowe i styczniowe", Stefan Kieniewicz, Andrzej Zahorski, Władysław Zajewski, Warszawa 1994;
- "Szanse powstania listopadowego: rozważania historyczne" Jerzy Łojek, Warszawa 1986;
- "Generalicja powstania listopadowego", Marek Tarczyński, Warszawa 1980.
Znakomitym kompendium wiedzy o jednostkach z okresu jest też praca Bronisława Gembarzewskiego "Wojsko Polskie - Królestwo Polskie 1815-1830", która traktuje o poruszonych sprawach. Reprint jest stosunkowo łatwo dostępny.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Pytanie moje jest zwiazane z poprzednim o Grenadierach 1828r.
Zastanawiam się czy mój przodek poszedł do wojska na ochotnika i dlaczego, jak trafił do takiej "jednostki"jak grenadierzy a nie np do artylerii, jak długo musiał słuzyć etc.
Polubiłam go, grenadierzy, to dosc elitarne wojsko wg encyklopedii.
Czy Pan cos wie w tym temacie i podzieli sie ze mna wiedzą
Zastanawiam się czy mój przodek poszedł do wojska na ochotnika i dlaczego, jak trafił do takiej "jednostki"jak grenadierzy a nie np do artylerii,
No proszę pani artyleria była elitą ,grendier miał być tylko wysoki umieć maszerować ,strzelac i słuchac rozkazów , a artylerzysta musiał miec wiedze pod czaszką
_________________ Obojętnie co jest wypisane na sztandarach, kiedy się biją, zawsze chodzi o pieniądze.
Jestem jeszcze bardziej początkujaca /patrz ilość postów/. Nie znam się na wojsku!!!!!!. Nie napisałam, że artyleria stanowiła elitę !!!!!!!!!!!!,
Cieszę się, że musiał być WYSOKI a co to znaczyło wtedy >180cm???
Cieszyła bym się gdyby mi Pan rozjaśnił nieco w temacie. Cenną informacją byłoby gdyby mi Pan powiedził jakimi zasadami kierowano się wtedy przydzielają mężczyzn do różnych formacji, jak wygladał pobór do wojska w latach 1815-1830, jak młodzi ludzie wstępowali????
wie pani żolnierz wtedy najwazniejsze by miał przednie zęby do ogryzania ładunków
pozostałe cechy np.Grenadier jako grupa szturmowa miał być wysoki , woltyżer z kolei niski i zwinny .Kawalerzystę też nie mógłbyć słusznego wzrostu artylerzysta zaś musiał umiec czytać i pisać (artylerzysta nie pomocnik przy dziale )
_________________ Obojętnie co jest wypisane na sztandarach, kiedy się biją, zawsze chodzi o pieniądze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum