Z wielką radością zapraszam wszystkich na moją wystawę - i zarazem dzięki składam Imć Panu Koroniarzowi za anons oficjalny, czego "...jako żywo..." sama bym nie zrobiła, której oficjalne otwarcie w Muzeum Wojska Polskiego odbędzie się w najbliższy piątek 29. I. o godz. 12.00.
Ekspozycja będzie czynna do 5. III. więc z prawdziwą przyjemnością oprowadzę - czekam tylko na hasło kiedy: ze swej strony proponując środę, gdy wstęp do muzeum jest bezpłatny - szkoda tylko iż czynne jest w godzinach "...trudnych do przeżycia..." dla osób pracujących.
Raz jeszcze dziękuję - i zapraszam.
Maria J. Turos
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-01-25, 21:57
Droga Pani Mario!
Nie ma za co dziękować. Myślę pojawić się na otwarciu i namawiać innych. Zapytam tylko, czy chodzi o ranienie Kozietulskiego pod Małojarosławcem, czego pamiątką jest przebita lanca kurtka znajdująca się w MWP, czy też inna z jego przygód? Czy mógłbym już teraz pokłonić się z prośbą o treść wykładu do opublikowania na naszej stronie, po jego wygłoszeniu?
Pozdrawiam serdecznie!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
...temat będzie o rzeczonej kurtce i owej przygodzie - trochę z medycyny sądowej też, bo już pierwszy rzut oka dużo mi dała ta część garderoby do myślenia. Jak tylko "...obrobię..." studentów i kurs to natychmiast porządnie to napiszę, bo mówić będę raczej "...z głowy..." plus prezentacja z rycin.
Pozdrowienia jak zawsze
Wysłany: 2010-02-24, 14:27
Z radością informuję, że wystawa poświęcona chirurgii wojennej okresu 1807-30 została przedłużona do 15 marca!. Wprwadzie część poświęcona okresowi Królestwa została okrojona, ale największe "smakowitości" jak by napisała Pani Profesor, są w całości.
Kto jeszcze niebył, a chciałby - niech za tem przybywa.
_________________ Kto miał zaszczyt służyć Napoleonowi, temu wolno służyć tylko Panu Bogu przy Mszy świętej.
-gen. J.Kossakowski
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-03-07, 10:17
Pani Mario!
Wyglądam spotkania po Pani powrocie. Tymczasem w związku z niepewnym losem wystawy, połączyliśmy dwa przedsięwzięcia i zwiedziliśmy ją z kolegami ze szwoleżerów gwardii i lansjerów nadwiślańskich przy okazji prezentacji monet szwoleżerskich. Brakowało Pani komentarza, ale ryzyko, że ktoś nie będzie wiedział kim byli Larrey i Percy spadło radykalnie Pozwolę sobie przypomnieć się również z prośbą o treść wykładu do opublikowania na naszej stronie.
Wreszcie "...dosiadłam..." komputer. Tekst po powrocie będzie gotowy - przepraszam za opóźnienie - i z przyjemością jak zawsze służę swoja wiedzą.
Pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum