Wysłany: 2010-02-24, 23:27 Zaopatrzenie wojska Księstwa Warszawskiego
Przypadkiem trafiłem na publikację Henryka Eile pt. Dzieje administracji w wojsku Księstwa Warszawskiego. Zaopatrzenie wojska z 1928 roku
http://www.sbc.org.pl/dli...5&dirds=1&tab=1
Warto "przetworzyć" zawartą w niej wiedzę i zaczerpnąć trochę do naszych rekonstrukcji. Pobieżnie przeglądając trafiłem na informacje o polowych piekarniach i aprowizacji.
Mon Marechal.
Są i rzeczy oryginalne np. "urządzenie Szpitalów" równiez z dietami i wzorami dokumentów, jest też zrekonstruowany plan zajęć ze Szpitala Ujazdowskiego.
Bardzo mnie to cieszy Mon Marechal - bo i cóż ja innego robię, mam apteczkę z etykietkami wg Gudeita, mam francuską, mam kopie druków, tylko jakoś chętnych na takie oglądania nie ma tak wielu, a jeszcze mniej do praktycznego odtworzenia np. badania rekrutów, wypisu ze szpitala i przyjęcia w pułku (tu mamy komplet dokumentacji), raportu "...chirurga starszego..." przed dowódcą.
"...przymiarki..." były w 2007 roku w Jabłonnie i w Pułtusku, ale mało poważnie.
Przyznam się szczerze, iż marzy mi się coś takiego...
Pozdrowienia
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum